Gouds Dagblad | Toch onderzoek 'lhbti-vijandig' lesmateriaal

Toch onderzoek 'lhbti-vijandig' lesmateriaal

mainImage

De onderwijsinspectie gaat onderzoeken of een aantal islamitische scholen over de schreef gaat met lesmateriaal waarin homoseksualiteit wordt veroordeeld. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft de inspectie dat opgedragen.

De lesmethode ‘Help! Ik word volwassen’ leert kinderen onder meer dat Allah homoseksualiteit zou verafschuwen en dat de straf voor homoseksuelen een stenenregen en de dood zou zijn, berichtten Nieuwsuur en NRC na eigen onderzoek. Ook transgenders moeten het in de methode ontgelden.

Er zijn vragen gerezen of dat wel rijmt met de onderwijsdoelen over burgerschap waar scholen zich aan moeten houden, zegt Slob. Hij wil volgens zijn ministerie "die vragen niet boven de scholen laten hangen". Daarom zet hij de inspectie op de zaak.

De omstreden passages uit het lesmateriaal betekenen niet per se dat de scholen fout zitten, stelt de inspectie. Hoe het wordt gebruikt, hoe de leerkracht het uitlegt en welke opdrachten hij eraan verbindt, geven de doorslag.

De inspectie gaat zich in opdracht van Slob nu toch over het gebruik van de lesmethode buigen. In het maatschappelijke en politieke debat dat over de praktijken is losgebarsten, wil ze zich niet mengen.


Door: ANP | Foto: ANP