Gouds Dagblad | Redding De Kuip komt van Boudewijn Poelmann

Redding De Kuip komt van Boudewijn Poelmann

mainImage
Boudewijn Poelmann

De 70-jarige Feyenoord-supporter Boudewijn Poelmann, die landelijk bekend is als oprichter en directievoorzitter van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen NV – zoals de Nationale Postcode Loterij, de Bank-Giro loterij en VriendenLoterij, is één van de vier zakenmensen achter het bod van 15 miljoen euro op de Kuip.

Hij heeft dit bod met drie mede-investeerders laten uitbrengen via de Stichting Vrienden van de Kuip. De bieding wordt via notaris en Feyenoord-supporter Kees Lau toegelicht in een uitvoerige en harde brief, waarin ter waarschuwing aan de leden van Feyenoord zelfs het woord ‘’misdadig’’ wordt genoemd als het gaat om het voorstel waarmee het bestuur van de Sportclub Feyenoord zijn leden benaderd. Zie eerdere publicatie vandaag.

De aanwezigheid van Boudewijn Poelmann binnen het gezelschap van Feyenoorders die de Kuip wil redden uit handen van bankier Goldman Sachs en die grote bezwaren heeft tegen de manieren ‘’en trucs’’ waarmee de huidige directie en raad van commissarissen van de N.V. Stadion alsmede het afgeslankte bestuur van de Sportclub Feyenoord het onroerend goed van de Kuip ‘’misbruikt’’ om alsnog het Feyenoord City-plan te redden, geeft een serieus karakter aan de bieding.

De overige drie zakenmensen, die er net zo over denken als Boudewijn Poelmann, zijn onbekend. Het zijn - ter verduidelijking - niet Herman van Drie en Pim Blokland van de Vrienden van Feyenoord, die Feyenoord financieel eerder te hulp schoten toen de club onder het bewind van Dick van Well en Gerard Kerkum te veel geld had uitgegeven tijdens de tweede trainersperiode van Bert van Marwijk.

Toeval is wel dat Boudewijn Poelmann, die eerder lid was van de Raad van Commissarissen van Feyenoord, aftrad omdat het duo Van Well-Kerkum toen al op jacht was naar nieuwbouw. Poelmann was gehecht aan de Kuip en zag in dat renovatie via het door Stadion-directeur Jan van Merwijk niet geaccepteerde plan ReddeKuip (De Kuip met drie lagen) vele malen goedkoper was. Van Well (Dura Vermeer) en Kerkum (Voormolen) waren in het dagelijkse leven bouwers en hadden kennelijk andere belangen. Kerkum stierf een jaar geleden.

In 1989 was Boudewijn Poelmann een van de vier oprichters van de Nationale Postcode Loterij. Quote schatte in 1007 zijn vermogen al op 61 miljoen euro.