Gouds Dagblad | Onrust bij Belastingdienst over aanpak minister
mainImage

Onrust bij Belastingdienst over aanpak minister

27 maart 2020, 08:18 uur
Algemeen

Bij de ambtelijke top van de Belastingdienst heerst "onvrede" over hoe minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) ingrijpt in hun organisatie, zo blijkt uit een interne 'zorgennota' die NRC heeft ingezien.

Het document is opgesteld door de ‘top 25’ van de Belastingdienst. Deze topambtenaren bespraken op 2 maart hun zorgen met de minister en de twee nieuwe staatssecretarissen. De onrust bij de Belastingdienst vormt een risico voor de "stabiliteit van de stroom belastinginkomsten", waarschuwt de ambtelijke top de eigen minister in de nota.

De nota meldt dat de maatregelen van Hoekstra de twijfel, onzekerheid en onveiligheid van medewerkers hebben vergroot. De minister riep ouders, klokkenluiders en advocaten op mogelijk strafbaar handelen van medewerkers aan hem door te spelen. Ook besloot hij ‘personeelsraadspersonen’ aan te stellen waar medewerkers misstanden kunnen melden.

In een reactie schrijft een voorlichter dat de nota een "intern stuk zonder formele status" is omdat is "geconstateerd dat het inhoudelijk te kort kwam".


Door: ANP | Foto: ANP