Gouds Dagblad | Marjolein Pieks wint Grote Prijs van Gouda

Marjolein Pieks wint Grote Prijs van Gouda

mainImage
Tijdens het Stadsdichtersgala in Gouda won Marjolein Pieks uit Heumen (rechts op de foto) de Grote Prijs van Gouda – de prijs voor Nederlandse stadsdichters.

Tijdens het Stadsdichtersgala in Gouda won Marjolein Pieks uit Heumen de Grote Prijs van Gouda – de prijs voor Nederlandse stadsdichters. Eilanddichter Roop van Texel werd tweede en titelverdediger Ruud Broekhuizen uit Gouda werd derde.

Tijdens deze editie traden maar liefst veertien stads- en dorpsdichters uit het hele land in het strijdperk om de Grote Prijs van Gouda. Daarmee was het aantal deelnemers dit jaar verdubbeld in vergelijking met de eerste editie vorig jaar. Zo is de kaasstad andermaal gastheer van de grootste Stadsdichterswedstrijd van het land.

Marjolein Pieks uit Heumen kwam dit jaar met een touringcar vol Heumense aanhang naar Gouda, om zoveel mogelijk stemmers mee te nemen, en de grote beker mee te roven naar Heumen. Dat genereerde een zinderende spanning tijdens de finale.

Behalve Pieks, Roop en Broekhuizen, haalden de finale ook: Hanneke Leroux (Gouda), Yvette Neuschwanger-Kars (Schiedam) en Larissa Verhoeff (Ede).

Stadsdichter van Gouda Pieter Stroop van Renen voerde de spanning op door een hekeldicht te wijden aan de dichteres uit Heumen, zodat de poëziestrijd een echte battle werd.

De deelnemers traden op in drie manches. Een van de manches is een veteranen-league met oud-stadsdichters. Slechts twee deelnemers per manche mogen door naar de finale. Deze zes deelnemers strijdden vervolgens om de grote beker.

De Grote Prijs van Gouda was een initiatief van de Goudse stadsdichter Pieter Stroop van Renen, en werd mede-georganiseerd en gepresenteerd door de Goudse vice-stadsdichters Chris Bellekom en Jeffrey van Geenen.

Winnaars:

1. Marjolein Pieks, Heumen (vorig jaar tweede)

2. Roop, Texel (nieuw)

3. Ruud Broekhuizen, Gouda (vorig jaar eerste)

Overige finalisten:

Hanneke Leroux, Gouda.

Larissa Verhoeff, Ede.

Yvette Neuschwanger-Kars, Schiedam.

Overige deelnemers:

Wietse Hummel, oud-stadsdichter van Harderwijk.

Kees Smits – oud-stadsdichter van Zwolle.

Eric van Deelen, stadsdichter van Roosendaal.

Wibo Kosters-Kalmann, oud-stadsdichter van Deventer.

Pieter Viktor Kindt, stadsdichter van Destelbergen (B)

Pieter Stroop van Renen, stadsdichter van Gouda.

Gera Pronk, dorpsdichter van Utrechtse Heuvelrug.

Marianne van Velzen, stadsdichter van Leiden.


Foto: Tessa van Breda