Mandeville levert bijdrage Pyongyan files

15 November 2019, 12:31 uur
Algemeen

De Goudse Mandeville Academy heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de documentaire de ‘Pyongyan files’ die is gemaakt door BNN/VARA. Met informatie op zak die nog nooit eerder naar buiten is gekomen, reist Sinan Can voor de documentaire naar Zuid-Korea. Daar spreekt hij mensen die ontsnapt zijn aan het Noord-Koreaanse regime van Kim Jong-un. Zij laten hem zien dat het daar nog veel krankzinniger is dan wij al dachten. Zie hier de eerste aflevering: www.bnnvara.nl/synaps

Totstandkoming
Het verhaal begint bij een Noord-Koreaanse vluchteling die de beschikking heeft over een database waarop de volledige gemeentelijke basisadministratie staat van Pyongyang. "Je kunt je voorstellen dat hierin iets meer is opgenomen dan een reguliere basisadministratie zoals bijvoorbeeld die van Gouda", aldus Harry Veenendaal van Mandeville Academy Gouda.

De vluchteling kwam in contact met Mandeville-docent prof.dr. Remco Breuker (hoogleraar Korea studies in Leiden) en zo ging het verhaal verder. "Ik heb begin 2019 hier uitgebreid met Remco over gesproken. Immers, het was nogal spannend of de database echt bij Remco terecht zou komen. Ik heb niettemin na overleg met Remco een andere Mandeville-docent gebeld, Thomas Loudon (course ‘Journalism’). Thomas is een topjournalist die werkte voor de NPO als verslaggever in onder meer het Midden-Oosten, daarna naar Amerika vertrok en aldaar onder meer heeft gewerkt voor CNN. Terug in Nederland werd hij gevraagd in de directie van Talpa als onder andere persoonlijke woordvoerder van John de Mol. Begin dit jaar maakte hij de overstap naar BNNVARA om het nieuwe multimediale platform voor onderzoekjournalistiek Synaps op te zetten. Mijn telefoontje met Thomas leidde tot een absoluut epische avond met Remco, Thomas en ondergetekende in een Leidse kroeg. A plan was born...", aldus Veenendaal.

Uitvoering
Breuker en Loudon gingen vervolgens aan de slag om plannen te maken voor een documentaire en deze op te zetten. Al snel werd duidelijk dat deze documentaire de launching documentary van het nieuwe platform Synaps zou moeten worden. Maar er moest nog veel onderzoek gedaan worden naar de database. Daarbij waren volgens Veenendaal twee problemen: (i) security en (ii) database-analyse.

"De database bevat voor Noord-Korea mogelijk gevoelige informatie en niemand wist wat de reactie van het regime op de documentaire zou zijn. Er was behoefte aan een security impact analyse. Immers, Breuker is bij versterk ter dood veroordeeld door het Noord-Koreaanse regime. Wederom heb ik een van de Mandeville-docenten gebeld die, laat ik het zo formuleren, met dergelijke scenario’s ervaring heeft. Ik kan hier helaas niet meer over vertellen..."

"Een tweede punt was de feitelijke database-analyse. Al snel bleek dat behoefte was aan een uitmuntende database scientist om de omvangrijke database logisch te ordenen zodat informatie ordentelijk onttrokken kon worden. Ook hiervoor heb ik een Mandeville-docent benaderd die de database-analyse heeft uitgevoerd. Ook hier kan ik helaas niet meer over vertellen..."

Studenten Mandeville
De Mandeville-studenten zijn niet betrokken geweest bij de totstandkoming van de documentaire. In plaats daarvan, voeren zij een onderzoek uit naar een parallel onderwerp. Dit onderzoek richt zich op de mogelijke betrokkenheid van Noord-Korea bij de Syrische burgeroorlog. Veenendaal: "Kort en goed: Mandeville blijkt, ook tot mijn verrassing, niet alleen een vrijplaats voor groot talent maar ook in staat om heel snel van idee naar praktijk (op de meest diverse niveaus) te kunnen faciliteren...