'Maak één groot terras van Goudse Markt'

18 April 2020, 10:30 uur
Algemeen
mainImage

"Ik zie potentie om van de hele Goudse markt één groot afstandsterras te maken", zo oppert binnenstadsbewoonster Josephina Frederika. Met dat voorstel haakt de Goudse in op de anderhalvemeter-economie anderhalvemeter-samenleving waar een ieder, zo ook de Goudse horeca, zich over moet buigen. 

Ze gooit daarmee een balletje op naar de Goudse politiek en horeca. "Maar echt, alleen afhalen bij de ingang. Niet binnen zitten, dat is te krap. Dus zelfbediening. Genoeg ruimte voor brede looppaden. Niet ideaal, maar wel meer dan 14 max per zaak mogelijk. Non?"

Frederika krijgt meteen bijval van Malou Dusseldorp, de Goudse nachtburgemeester: "Ik ben dus voor. Dat snap je. Want: mooi weer, terras. Yay. Maar kan me voorstellen dat er meer bij komt kijken dan alleen enthousiasme en mooie plannen. Als het kan, dan denk ik graag mee over hoe dit te realiseren..."

Social distancing
De anderhalvemeter-economie bezorgt horecaondernemers hoofdpijn. Met de regels van social distancing is een doorsnee-café al met 14 gasten 'vol'. En met halflege zaken is geen winst te maken, schrijft Koninklijke horeca Nederland in een brandbrief aan het kabinet. Gescheiden looppaden, voldoende afstand tussen gasten en personeel dat afstand moet houden zal grotendeels onwerkbaar zijn in de horeca. De oplossing ligt in maatwerk, zegt Dirk Beljaarts, directeur van de Koninklijke Horeca Nederland.