Gouds Dagblad | Gouwenaar ontdekt historische plattegrond Gouda in Rijksmuseum Amsterdam

Gouwenaar ontdekt historische plattegrond Gouda in Rijksmuseum Amsterdam

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Goudse onderzoeker Henkjan Sprokholt heeft een volstrekt onbekende en uiterst gedetailleerde historische kaart van Gouda uit 1615 ontdekt. Het is een plattegrond, gemaakt in de periode tussen de bekende kaarten van Braun Hogenberg (1585) en Bleau (1650). De kaart biedt een prachtig nieuw zicht en overzicht op de stadsontwikkeling van Gouda. De bijzondere vondst deed Sprokholt in de archieven van het Rijksmuseum Amsterdam.


Sprokholt ontdekte de kaart in het Rijksprentenkabinet, een collectie prenten, tekeningen en foto’s van Nederland. Het gaat hier om een figuratieve kaart van de stad. De tekening is gemaakt met pen en inkt. Alle gebouwen getekend zijn zoals ze er op dat moment uit hebben gezien. De kaart komt verrassend overeen met de maquette die in Museum Gouda staat. De maquette geeft een beeld van Gouda in 1572.

De Gouwenaar gaat de kaart de komende tijd verder onder de loep nemen. Daarvoor maakt hij gebruik van een scan in hoge resolutie. Sprokholt verwacht daarmee te weten te komen wanneer de kaart gemaakt is en door wie en hoe de kaart uiteindelijk in het Rijksmuseum terecht is gekomen.Zijn bevindingen publiceert hij in mei 2019 in een artikel in het tijdschrift Die Tidinge van Die Goude, de historische vereniging van Gouda.

De kaart is op de website van het Rijksmuseum in een hogere resolutie te bekijken.


Foto: Digitaal Dagblad