Gouds Dagblad | Gebroeders De Houtman groots herdacht

Gebroeders De Houtman groots herdacht

mainImage

Je herinnert je vast nog wel uit de geschiedenisles tijdens je middelbare school periode de in Gouda geboren en getogen ontdekkingsreizigers gebroeders De Houtman, Cornelis (1565–1599) en Frederik (1571–1627). Cornelis kwam al tijdens de eerste grote reis naar de Oost in 1598 aan z’n eind, maar Frederik heeft daarna nog een aantal expedities deelgenomen. Tijdens zijn laatste reis bereikte hij 400 jaar geleden, in juli 1619, de westkust van Australië. De eilanden vlak voor de kust werden later naar hem vernoemd: De Houtman Abrolhos. Dit feit is in juli in west-Australië groots gevierd. Op zondag 15 september wordt in Gouda als onderdeel van Open Monumentendag deze gebeurtenis eveneens feestelijk herdacht. De biograaf van Frederik, dr. Howard Gray uit Australië komt naar Gouda om deze herdenking, die aansluit op die in Geraldton, Australië, mee te vieren.

Op zondag 15 september begint om 13u30 een groots evenement in het Houtmansplantsoen. Daar kun je tot 15u30 uur genieten van een programma met onder meer Kleintheater de Zwaan met de eenakter Houtman & Houtman en liederen uit de VOC-tijd door de 6 speellieden van Camerata Trajectina. Er is catering. Om 14u45 starten gidsen van het Goudse Gidsen Gilde met (gratis) wandelingen over Cornelis en Frederick de Houtman, hun jongensjaren in Gouda en hun wonderlijke avonturen in de vaart naar de Oost. De wandelingen eindigen in Concordia. Vanaf 16u00 gaat het evenement  verder in Sociëteit Concordia aan de Westhaven 27 met (gratis) lezingen van Ingrid Mitrasing en Howard Gray, natuurlijk over de bekende gebroeders de Houtman.

Al op zaterdag is in Sociëteit Concordia een tentoonstelling ingericht met historische documenten, prenten en kaarten uit het leven van de gebroeders De Houtman. Een prachtige replica op schaal van de Duyfken, een van de schepen die Australië bereikten, is er ook te zien.

Het programma van de Houtman-herdenking gaat hierbij

Ik nodig u graag uit voor een  interview met dr. Howard Gray, die in zijn publicatie Spice at Any Price een nieuw licht werpt op de ontstaansgeschiedenis van de VOC (opgericht in 1602), waarbij de Houtmannen een wezenlijke rol hebben gespeeld.

Het hele programma van Open monumentendag is ook na te lezen op www.openmonumentendag.nl/gouda

Later dit jaar, in de periode november 2019 – februari 2020, wordt in het Stedelijk Museum Alkmaar een expositie gewijd aan Frederik de Houtman, die zijn laatste jaren heeft doorgebracht als prominent burger van Alkmaar. In de Grote kerk aldaar is zijn grafsteen te vinden.