Gouds Dagblad | Filmmaker brengt ic in beeld tijdens coronacrisis
mainImage

Filmmaker brengt ic in beeld tijdens coronacrisis

30 maart 2020, 16:51 uur
Algemeen

Filmmaker Jessica Villerius heeft een week lang artsen en specialisten gevolgd die coronapatiënten behandelen op de intensive care in drie Nederlandse ziekenhuizen. In de reportage Levenslust, die woensdag is te zien op NPO 1, brengt ze in beeld hoe zij in deze uitzonderlijke tijd hun werk doen, meldt BNNVARA.

Hoe gaat medisch personeel om met de enorme druk en de race tegen de klok, letterlijk op leven en dood? Villerius volgde ic-artsen in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, CWZ Nijmegen en het Maxima Medisch Centrum locatie Veldhoven. De patiënten zijn niet herkenbaar in beeld gebracht.

"Normaal gesproken is de intensive care een gesloten wereld, helemaal in dit soort omstandigheden", zegt Oscar Groot, internist en intensivist bij het Meander Medisch Centrum Amersfoort. "Ik vind dat iedereen moet weten dat de situatie echt heel erg ernstig is. Het is een crisis die we nu meemaken die heel abstract is voor mensen." Volgens Groot is het "een hele stille ramp". "Daarom vind ik het belangrijk dat mensen dat zien."

Villerius noemt de situatie schrijnend. "Ik schrok hoe snel corona zich manifesteert. Sommige mensen komen 's ochtends met ademhalingsklachten binnen en overlijden een dag later."

BNNVARA maakte ook bekend dat er vanaf donderdag een nieuw programma van Floortje Dessing over de coronacrisis op tv komt. De presentatrice gaat in Floortje Blijft Hier op zoek naar inspirerende verhalen over veerkracht en zelfredzaamheid. Op die manier wil ze de kijkers "optimisme en inspiratie" bieden in deze onzekere tijden, aldus de omroep die het programma uitzendt om 21.30 uur op NPO 1.

Dessing gaat onder meer op stap met schaapherder Riaan Strijdom, die alles weet van alleen zijn en van het belang van de natuur. Ook spreekt ze wildplukker Edwin Florès, die laat zien dat je uit de wilde natuur voedsel kan halen en ze heeft het in een verstild Amsterdam met filosofe Marli Huijer over ons leven dat tot stilstand is gekomen.


Door: ANP | Foto: ANP