Gouds Dagblad | Enkele Maartse buien...
mainImage

Enkele Maartse buien...

30 maart 2020, 08:53 uur
Algemeen

De maandag begint nat. Later op de dag klaart het in het hele land op. Er staat een matige noord- tot noordwestenwind. Het wordt ongeveer 8 graden. Het is bewolkt en er vallen verspreid buien. Vooral in de ochtend is er kans op regen en lokaal is er zelfs wat kans op winterse neerslag. In het zuiden blijft het in de ochtend nog even zonnig en droog. In de middag klaart het langzaam op en trekken de buien vanuit het noorden richting het zuiden weg. In de avond is het overal droog. Dinsdag is het droog en schijnt de zon. De dag begint koud, maar later loopt de temperatuur op tot opnieuw ongeveer 8 graden. Ook later in de week blijft het overwegend droog en zonnig. Wel is het gemiddeld een stuk kouder dan normaal voor de tijd van het jaar.

Maandagochtend trekken van noord naar zuid enkele ”maartse” buien over het Groene Hartgebeid. Daarbij is kans op hagel en natte sneeuw. Waar een bui met winterse lading valt kan het tijdelijk glad worden. Het eerste deel van de ochtend verloopt vrij zonnig met ”vriendelijke” stapelwolken. Aan het einde van de ochtend en in de eerste helft van de middag zijn de buien het meest actief. Tussen de buien door zijn er brede opklaringen. Er waait een matige noordenwind, windkracht 3 à 4 Beaufort en het wordt maximaal 7 graden Celsius. De gevoelstemperatuur ligt in de middag rond 6 graden Celsius.

Maandagavond klaart het in het Groene Hart breed op en in de nacht naar dinsdag gaat het opnieuw op uitgebreide schaal licht vriezen. De minima komen opnieuw rond -2°C uit in de Goudse regio. De wind is (zeer) zwak (1 à 2 Beaufort) en waait uit noordoostelijke richtingen.

Dinsdag wordt een droge dag en schijnt de zon uitbundig. Met maximaal 7 graden is het een graad of 4 te koud voor de tijd van het jaar. Normaal (langjarig gemiddelde) is de maximumtemperatuur eind maart circa 11 graden Celsius. De noordoostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en blijft uit noordoostelijke richtingen waaien.

In de nacht naar woensdag gaat het onder een heldere hemel opnieuw licht vriezen. De minima liggen in de Goudse regio rond -1°C. Een groot deel van de nacht is er sprake van windstilte. Aan het eind van de nacht naar woensdag begint de bewolking toe te nemen.

Woensdag is er overdag veel bewolking boven het Groene Hart aanwezig, maar blijft het droog. Het wordt circa 10 graden Celsius bij een zwakke tot matige wind (2 à 3 Beaufort) uit het noordwesten.

Richting en tijdens het volgende weekend is het wisselend bewolkt en de kans op neerslag neemt geleidelijk toe. Vrijdag en zaterdag wordt het circa 11 graden Celsius. Vanaf volgende week zondag wordt het aanzienlijk warmer met maxima rond 15 graden Celsius. Begin volgende week waait de wind waarschijnlijk uit zuidelijke richtingen. Mogelijk klimt de temperatuur verder in de richting van 20 graden Celsius.