1000 Bomen voor Gouda

24 August 2019, 09:07 uur
Algemeen
mainImage
1000 Bomen voor Gouda
Initiatief groep 1000 Bomen voor Gouda. Op de foto van links naar rechts: Heidi Jonker, Marc Meijer, Alexandra Cornelisse, daarachter Sjaak Willemstein, Iet Stuart, Beatrijs Lubbers en Peterpaul Kloosterman. Op de foto ontbreken Hetty Voskuilen, Koen Oome, Bart van de Water en Petra Otten.

De initiatiefgroep 1000 Bomen voor Gouda roept particulieren en de gemeente Gouda op met elkaar bomen te planten, waar mogelijk. "We werken er naar toe dat we in 2022 in Gouda er 1000 hebben geplant. Maar wel rekening houdend met biodiversiteit. Fruitbomen zijn ook goed", aldus de initiatiefnemers.

Biodiversiteit betekent dat de boomplanters rekening moeten houden met:

1. Bomen van verschillende soorten, om insecten en vogels aan te trekken en zoveel mogelijk ziektes tegen te gaan.

2. Inheemse soorten, die zijn aangepast aan ons klimaat en onze bodem

3. Niet te grote soorten, om worteldruk tegen te gaan. De kruin is net zo groot als het wortelstelsel en grote bomen zijn ongeschikt voor kleine stadstuintjes.

4. Zoveel mogelijk verschillende soorten.

De initiatiefgroep 1000 Bomen voor Gouda vindt het project van groot belang voor de stad Gouda. En wel om de volgende punten:

1. Bomen de lucht zuiveren en zorgen voor voldoende zuurstof;

2. Bomen CO2 opnemen;

3. Ze de hitte stress tegengaan in jouw omgeving;

4. Ze trekken insecten en vogels aan, bieden o.a. nestgelegenheid;

5. En vertragen de bodemdaling. 

Ga je bomen planten, neem dan eerst contact op met de initiatiefgroep: [email protected] "Vriendelijk vragen we je om aan te geven hoeveel bomen je plant, waar, soort en datum. We maken een bomenmeter waarop we de stand van het aantal geplante bomen kunnen zien. Ook kun je ons helpen met het vinden van plekken in de openbare ruimte waar nog bomen kunnen staan. Heb je behoefte aan advies zoek dan contact met Willemstein Hoveniers via [email protected]