Gouds Dagblad | Preventief fouilleren om autobranden

Preventief fouilleren om autobranden

mainImage

De politie in Gouda gaat de komende avonden en nachten preventief fouilleren in wijken waar de afgelopen drie weken meerdere autobranden (in totaal negentien tot nu toe) zijn geweest. Burgemeester Mirjam Salet heeft dat besloten omdat de branden onder inwoners van Gouda hebben geleid tot "grote maatschappelijke onrust, gevoelens van onveiligheid en angst voor verlies van of schade aan persoonlijke eigendommen".

Het gaat om de wijken De Korte Akkeren, Kort Haarlem, Bloemendaal, Plaswijck en Goverwelle. De politie zal mensen tot en met woensdag controleren tussen 22.30 en 04.00 uur. De controle is vooral gericht op voorwerpen die zijn bedoeld of kunnen worden gebruikt om (auto)branden mee te stichten.

Een speciaal opgericht rechercheteam houdt zich met het onderzoek bezig. Er werd al extra gesurveilleerd in de nachtelijke uren. De politie noemt de reeks autobranden zeer zorgelijk en zoekt mensen die iets kunnen vertellen wat ze verder helpt.

“Ik vind het zorgwekkend dat er in Gouda de laatste weken autobranden worden gesticht en daardoor mensen gedupeerd zijn. Het gaat hier niet alleen om een laffe daad, maar ook om een gevaarlijke daad die veel schade veroorzaakt. Ik sta in nauw contact met de politie en het Openbaar Ministerie om steeds te bezien welke zichtbare en onzichtbare maatregelen er eventueel ingezet kunnen worden. De politie heeft aangegeven geholpen te zijn met de maatregel om preventief te kunnen fouilleren. Daarom is dit vanaf vrijdagavond 24 mei voor een bepaalde periode mogelijk in een aantal wijken van Gouda."

"Dit komt bovenop de andere maatregelen. Echter, daders van autobranden zijn lastig te pakken te krijgen en de politie moet het vooral hebben van heterdaad meldingen. Daarom zijn extra ogen en oren op straat zeer wenselijk. De politie heeft uw hulp hard nodig. Ziet u verdachte situaties? Bel dan direct 112! Op die manier kan de politie direct actie ondernemen. En heeft u tips over de eventuele daders? Meld dat dan bij de politie of als u dat liever anoniem doet bij Meld Misdaad Anoniem."

 


Door: A | Foto: ANP