Gouds Dagblad | Pas op voor WhatsApp fraude

Pas op voor WhatsApp fraude

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een familielid of vriend vraagt jou om even iets voor te schieten. Er moet bijvoorbeeld een factuur worden betaald en zogenaamd werkt internetbankieren bij de andere persoon niet.

Behulpzaam als je bent schiet je het bedrag even voor. Maar wat blijkt? Jouw broer, zus of vriend die je het verzoek deed, blijkt van niets te weten. Door een truc heeft een oplichter jouw geld afhandig gemaakt. Trap niet in deze vorm vorm van cybercrime!

Hoe werkt deze WhatsApp fraude?

- Het slachtoffer krijgt een appje van een kennis, waarin staat dat er per ongeluk een WhatsApp- verificatiecode is verzonden. De 'kennis' vraagt om de zescijferige code door te sturen.

- Met deze code kan er een kopie van de account worden gemaakt of kan er een nieuw telefoonnummer aan worden gekoppeld. De internetcriminelen nemen dus WhatsApp van het slachtoffer over.

- De internetcriminelen doen vervolgens alsof ze het slachtoffer zijn en sturen berichtjes naar de contacten van het slachtoffer met de strekking om geld over te maken omdat het slachtoffer in de problemen zou zitten.

Dit moet je doen:
Geef nooit een code via WhatsApp door aan iemand anders. Klik ook niet op linkjes. Verifieer altijd aan wie je geld overmaakt. Krijg je een WhatsAppberichtje om een vriend of familielid te helpen? Controleer dan of je daadwerkelijk met diegene te maken hebt door bijvoorbeeld even te (video)bellen.

Reageer niet op whatsApp, sms of mailberichten, deze zijn vals.
Maak nooit zomaar geld over (gaat vaak om grote bedragen boven de € 1000,-).

Dit is een bijdrage van Politie.nl

Kijk voor meer informatie op: www.politie.nl/pas-op-voor-whatsapp-fraude


Foto: Digitaal Dagblad