20 maanden cel voor oud-leraar voor misbruik in jaren '90

mainImage
20 maanden cel voor oud-leraar voor misbruik in jaren '90

Tussen zijn 11de en zijn 13de jaar werd het slachtoffer (dat inmiddels in de dertig is) geregeld seksueel misbruikt door zijn leraar op een Goudse basisschool. De rechtbank bepaalde dat de 77-jarige verdachte uit Leidschendam hiervoor 20 maanden (waarvan 8 voorwaardelijk) de cel in moet.

De man gaf het misbruik tijdens de zitting van twee weken geleden grotendeels toe. Het Openbaar Ministerie had toen tweeënhalf jaar cel geëist. De rechtbank heeft bepaald dat de verdachte Jan K. ook verplicht een zedendaderbehandeling moet ondergaan. Daarnaast moet hij het slachtoffer ruim 10.000 euro smartengeld betalen.

De man was in de jaren negentig docent op de voormalige Groen van Prinstererschool in Gouda. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tijdens een zomerkamp in Hoek van Holland, in de lerarenkamer van de school en bij de getrouwde docent thuis.

,,De ervaring leert dat slachtoffers van dergelijke feiten hiervan zeer langdurige en ernstige psychische gevolgen ondervinden”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir twee weken geleden.

Dat blijkt ook in deze zaak het geval te zijn geweest. Zowel privé als professioneel heeft het slachtoffer nog altijd last van blokkades die op het misbruik zijn terug te voeren. Pas enkele jaren geleden durfde hij zijn vrouw en onlangs zijn broer te vertellen wat hem was overkomen. Het was uiteindelijk de broer die naar de politie stapte en dat ook aankondigde bij de (voormalige) basisschoolleraar die daarop samen met zijn vrouw een mislukte zelfmoordpoging deed. Inmiddels is de verdachte gescheiden. Hij leeft nu samen met een man.

Uiteindelijk heeft de Leidschendammer het misbruik grotendeels bekend. Maar hij stelt dat zijn relatie met het slachtoffertje ‘gelijkwaardig’ was en dat er ‘alleen dingen gebeurden met diens instemming’. De officier van justitie was daar kort over: ,,De houding van verdachte is zorgelijk. Hij toont weinig inzicht en bagatelliseert zijn gedrag. Alleen voor zijn eigen seksuele behoeftes heeft hij een onschuldig, jong kind kapot gemaakt.”


| Foto: Digitaal Dagblad