Het is al even écht zomer! Met dagen die de dertig graden aantikken. Tijd derhalve voor een verkoelende duik. Voor wie verkoeling zoekt in de grote wateren, zoals De Gouwe, De Lek en De Hollandsche IJssel, moet even de onderstaande waarschuwing van de Provincie Zuid-Holland in acht nemen.

Zwemmen in rivieren en kanalen is zeer gevaarlijk vanwege de scheepvaart en als gevolg van de stroming van het water. Zwemmen in de vaargeul is verboden. Ga alleen zwemmen op de officiële zwemplekken.

De stroming in rivieren is niet overal even sterk, waardoor mensen er onverwacht door gegrepen kunnen worden. Ook ontstaan onder water draaikolken die zwemmers naar beneden kunnen trekken.

Een binnenvaartschip verplaatst tonnen water, wat minuten nadat een schip is gepasseerd nog steeds een uitwerking heeft. Daardoor kan het gebeuren dat iemand die veilig in ondiep water denkt te staan, wordt meegetrokken met het terugtrekkende water. Onderschat ook de zuigende kracht van een schroef niet. Deze kan een ervaren zwemmer meetrekken.

Voor een schipper van een groot schip is het bijna onmogelijk om zwemmers te zien. Voor vrachtschepen geldt dat tot ongeveer 350 meter voor het schip géén zicht op het wateroppervlak mogelijk is. Het hoofd van een zwemmer verder weg dan die 350 meter is dan niet meer dan een kleine stip of balletje en niet herkenbaar als een persoon.

De bodem van de rivier is constant in beweging. Bij de oever kan de bodem verraderlijk steil zijn. Ook als het strandje bij de rivier geleidelijk lijkt af te lopen, kunnen er onverwacht diepe kuilen voorkomen.

Voor meer informatie kun je terecht op de website www.zwemwater.nl.