De Nederlandse waterpolodames zijn op het aanstaande EK in Barcelona in de groepsfase gekoppeld aan toplanden Italië en Griekenland. Israël, Frankrijk en Kroatië complementeren de poule van zes landen. De heren treffen Kroatië, Griekenland en Turkije.

In de poule van de dames kwalificeren de eerste vier landen zich voor de kwartfinale. Hetgeen voor Oranje geen probleem mag zijn. ,,Ik denk een prima loting”, reageerde damesbondscoach Arno Havenga. ,,Met Italië en Griekenland treffen we twee toplanden die in aanmerking komen voor de titel. Van de andere landen zullen we zeker gaan winnen.”

Italië is recordhouder met vijf EK-titels en eindigde als derde op het vorige EK, waar Nederland verliezend finalist was. Griekenland presteert de laatste jaren wat minder, met een tweede plaats op het EK van 2012 in Eindhoven als meest aansprekende resultaat. Frankrijk (19-5) en Kroatië (26-5) werden vorige maand tijdens het toernooi om de Europa Cup in Oosterhout ruim verslagen. Israël eindigde in de andere poule op nul punten. ,,Het zal strijden worden om de eerste plek, daarna zal het toernooi echt beginnen.” Hij keek alvast vooruit naar de aanloop richting het toernooi. ,,De afgelopen jaren hebben we niet zoveel tegen de Italiaansen gespeeld. In de voorbereiding hebben we nog een toernooi waar we samen met ze zullen spelen. Dan kunnen we kijken waar we staan.” Nederland opent het EK tegen Kroatië.

De heren treffen met Kroatië de regerend wereldkampioen en in Griekenland een frequente halve finalist op de laatste eindtoernooien. In de strijd om een eventuele derde plek, die recht geeft op de kruisfinales richting de kwartfinales, moet het af zien te rekenen met Turkije.

Bondscoach Robin van Galen reageerde als volgt. ,,Een zware loting, maar we moeten kunnen winnen van Turkije, dan kruisen we waarschijnlijk tegen Italië of Hongarije uit poule A. We moeten dus proberen om te stunten tegen een topland. Dat hebben we op het OKT gedaan tegen Spanje, dat is zwaar maar je weet het nooit. Het is sowieso al goed dat we er weer bij zijn.”

Krap drie weken geleden speelde Oranje nog tegen twee poulegenoten voor de Europacup. Van Kroatië verloor Nederland ruim (16-4), maar tegen Griekenland waren ze dichtbij (7-9 verlies). De Kroaten zijn op het toernooi de eerste tegenstanders.

Bron: waterpolo.nl

Reageer op dit artikel