Zwaarbevochten punt voor Olympia bij Spartaan ‘20

8 October 2018, 11:57 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Olympia heeft een zwaarbevochten punt overgehouden aan het uitduel met Spartaan '20. Ondanks een veldoverwicht van de thuisploeg leidde Olympia kort voor rust met 1-2. Hamza Mehrach ontving vervolgens - wegens een vermeende ‘schwalbe’ zijn tweede gele kaart en Olympia moest met tien man verder. Daarna was het alleen Spartaan ’20 dat aanviel. Verder dan de gelijkmaker kwam het niet dankzij een sterk Gouds collectief.

Spartaan ’20 liet aan de Rotterdamse Oldegaarde snel zien over een prima team te beschikken met technische vaardige spelers, maar ook fysieke kracht. De thuisploeg had in de beginfase dan ook het initiatief. Olympia zag Nick Ottevanger snel uitvallen met een blessure, en Mick van de Kaa kwam hem vervangen. In de 12de minuut werd Mehrach gevloerd en kreeg Olympia een vrije trap op grote afstand van het Spartaan doel. Soefjan de Koning zette zich achter de bal. Zijn schot kreeg een stuitertje mee en de Rotterdamse doelman verkeek zich en zo was het tegen de verhouding in 0-1.

Uitbraak
Daarna zagen we de thuisploeg aandringen, maar Olympia was gevaarlijk in de uitbraak. Een schot van Mehrach werd gekeerd en ook een schot van Erwin van der Wal werd een prooi voor de doelman. Een snelle rush van De Koning in de 29ste minuut kon niet doeltreffend worden afgerond door goed verdedigend werk. Direct daarna was er een grote kans voor de Spartaan spits van korte afstand, maar doelman Robbert Dols redde zeer knap. In de 33ste minuut kwam dan toch de gelijkmaker. Een Spartaanse aanval over links werd doeltreffend afgerond en het was 1-1.

Twee minuten later stond Olympia weer op voorsprong. Mehrach maakte een geweldige actie op rechts en gaf de bal voor. In eerste instantie wist de Rotterdamse doelman nog redding te brengen, maar Laurens Bogaard was alert en schoot de 1-2 binnen. Vlak daarna kreeg Mehrach een gele kaart voor een domme handsbal. Niet veel later sneed hij op rechts het 16 meter gebied binnen en ging onderuit bij een verdedigende tackle. De Rotterdammers waren bang dat de bal op de stip ging, maar de leidsman bestempelde dit als een ‘schwalbe’ van Mehrach. Die  kreeg daarvoor opnieuw geel en kon vertrekken. Een zware beslissing die van grote invloed was op het verdere verloop van de wedstrijd.

Noodgedwongen
Na rust zakt Olympia noodgedwongen wat meer in. De ploeg van Tom Rietberg kreeg direct na rust wel een vrije trap net buiten de 16 meter van Spartaan ’20. De ingebrachte bal van Dennis Jongenelen werd met de arm geblokkeerd door een verdediger, maar een strafschop werd niet gegeven. Daarna was het alleen  maar Spartaan ’20 dat aanvalt. Er was een ware belegering van het Olympia doel en de Gouwenaars moesten alles uit de kast halen om een tegentreffer te voorkomen. In de 56ste minuut kon een harde pegel nog door Dols worden gekeerd, maar in de 61ste minuut kwam toch de 2-2 op het bord. Een voorzet van rechts kon door de sterke ex-Nieuwerkerk-spits tegen de touwen worden gekopt. Daarna werd Jesse Branderhorst nog ingebracht voor Joris van den Ban. Spartaan bleef aanvallen en Olympia kon alleen hopen op een spaarzame counter. De Goudse defensie met een uitblinkende Mick van de Kaa hield echter stand en zo werd een zwaarbevochten punt binnen gehaald.

Komende zondag 14 oktober speelt Olympia thuis tegen Den Hoorn. Op 21 oktober volgt de uitwedstrijd tegen BMT in Den Haag.

Olympia 2 verloor zondag met 5-3 van Spartaan ’20. De Olympia vrouwen speelden in Boskoop met 2-2 gelijk tegen Floreant.