Een depressie met een kerndruk van 980 hPa voor de westkust van Noorwegen zorgt bij ons voor een westelijke stroming, waardoor enigszins onstabiele lucht wordt aangevoerd. Vandaag is er aanzienlijk meer bewolking dan gisteren, maar blijft het droog. Donderdag wordt een (zeer) winderige dag met veel regen, waarschijnlijk valt de meeste regen in de nacht en vroege ochtend. Met 15 graden Celsius is het iets frisser dan normaal in deze tijd van het jaar. Vrijdag is het wisselvallig met overwegend lichte buien, maar tussen de buien door schijnt ook regelmatig de zon. Met 14 graden Celsius blijft het aan de frisse kant voor begin oktober.
Vandaag schijnt in de ochtend slechts af en toe de zon. Verder is het zwaar bewolkt, maar blijft het droog. In de middag is het geheel bewolkt en ook dan zal er geen neerslag vallen. Het wordt maximaal 15 graden in het Groene Hartgebied. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en west en is over het algemeen matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. In de loop van de middag wordt de wind tijdelijk vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort.
Woensdagavond neemt vanuit een noordwestelijke richting de kans op regen toe op nadering van een warmtefront behorende bij een depressie met de kern boven de oostkust van Engeland. In de nacht naar donderdag wordt de regen intensiever en is het ronduit nat in het Groene Hart. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en west en neemt geleidelijk in kracht toe van matig (3 tot 4 Beaufort) naar vrij krachtig (5 Beaufort). De minima komen rond 12 graden Celsius uit in het Groene Hartgebied.
Donderdag wordt een herfstdag pur sang. Aan het begin van de ochtend regent het gestaag in het warmtefront en daarbij is het ook nog eens (zeer) winderig. In de Goudse regio is de zuidwestenwind vrij krachtig en neemt geleidelijk verder toe naar krachtig, windkracht 6 Beaufort. Aan het begin van de ochtend kunnen zware windstoten (tot circa 80 km./uur) optreden in het Groene Hartgebied.
In de loop van de ochtend neemt vanuit het westen de neerslagintensiteit af en zijn er ook droge perioden. De wind neemt tijdelijk gas terug en draait naar het noordwesten.
In de middag wordt het na passage van het koufront van eerder genoemde depressie opnieuw onstuimig en trekken diverse buien over het Groene Hart. De noordwestenwind is over het algemeen (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6 Beaufort met kans op forse windvlagen tot 65 kilometer per uur. Bij de buien is onweer niet uitgesloten,omdat in de loop van de dag de lucht op 5000 meter hoogte aanmerkelijk kouder wordt. Op 5 kilometer meter hoogte koelt de lucht vrij snel af van -13 graden Celsius naar -25 graden Celsius. Nabij het aardoppervlak is de middagtemperatuur circa 15 graden Celsius. Er is dus een verschil van 40 graden (Celsius) met de temperatuur nabij het aardoppervlak, waardoor de kans op onweer groot is. Af en toe breekt de zon door en het wordt circa 15 graden in het Groene Hartgebied.
Donderdagavond neemt de wind geleidelijk af en wordt matig, windkracht 3 Beaufort. Het is daarbij wisselend bewolkt en nog steeds zijn buien mogelijk. De kans op onweer tijdens de buien neemt af. De temperatuur daalt naar een minimumwaarde van 10 graden Celsius in de Goudse regio.
Vrijdag komen verspreid over het Groene Hart buien tot ontwikkeling. Soms kan ook een onweersontlading te zien en te horen zijn. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon en met 14 graden is het een graad of 3 graden kouder dan het langjarig gemiddelde voor begin oktober. Met een matige westen- tot noordwestenwind, windkracht 3 tot 4 Beaufort is het een stuk rustiger als donderdag.
In het aankomend weekend blijft het zo goed als zeker wisselvallig met regelmatig buien, vooral op zaterdag zijn deze iets pittiger van karakter en ook talrijker. Zondag is het meestentijds droog, waarschijnlijk vallen de buien alleen in de ochtend en is het in de middag en avond droog. Af en toe schijnt de zon, maar een groot deel van de tijd hebben we te maken met uitgestrekte wolkenvelden. Met 15 of 16 graden is het weer een tikkeltje zachter.
Begin volgende week zal door een hogedrukgebied het weerbeeld geleidelijk gaan verbeteren. Halverwege volgende week zal de maximumtemperatuur bij veel zon en een zwakke zuidenwind rond 18 graden Celsius uitkomen! De nachten zijn dan niet al te fris, de minima liggen meestentijds tussen 11 en 13 graden Celsius.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda