De Provincie Zuid-Holland lanceert  haar eigen Dataplatform. Dit platform biedt mogelijkheden om data te vinden en te hergebruiken voor maatschappelijke en economische doeleinden.
Alles op een plaats
De provincie heeft de afgelopen jaren een groeiend aantal datasets beschikbaar gesteld. Deze stonden echter op verschillende plekken op de provinciale website. Programmamanager Transparante en Open Provincie Frans de Graaf: ,,Met de overstap naar Dataplatform zorgen we ervoor dat al onze open data uiteindelijk via één handige plek te vinden is. Daarnaast geven we gebruikers mogelijkheden om data te visualiseren en er snel mee aan de slag te kunnen.”
Samenwerken aan open data
Meer dan twintig gemeenten en provincies ontsluiten hun data nu via Dataplatform van Civity. De data van deze overheden is daarmee ook automatisch op het nationale open data portaal data.overheid.nl te vinden. De overheden die gebruik maken van Dataplatform zitten in het actieve gebruikersplatform, waarin zij samen nadenken over ontsluiting van meer open data en standaardisatie.
De Graaf: ,,Gezamenlijk ontsluiten en standaardiseren bevordert hergebruik van open data. Er zijn maar weinig app-makers die interesse hebben om bijvoorbeeld een wandelroute of archeologie-app te maken met alleen data van onze provincie. Samenwerking is daarom essentieel.”
Aantal datasets groeit
Hergebruikers zoals inwoners, ontwikkelaars, overheden, bedrijven of journalisten kunnen de komende periode steeds meer datasets verwachten op Dataplatform. De provincie gaat meer en kwalitatief betere datasets ontsluiten.