Zondagochtend begint de daglichtperiode tamelijk koud met een minimumtemperatuur van een fractie onder het vriespunt. Her en der komt een mistbank voor. Het is zonnig, later in de ochtend stijgt de temperatuur naar circa 2 graden Celsius.

In de middag is het zonovergoten winterweer, terwijl het weerbeeld als doet denken dan aan de winter. Bij een zwakke tot matige oost-zuidoostenwind (2 tot 3 Beaufort) is het enkele graden frisser dan zaterdag. De maxima liggen rond 4 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. Prachtig weer voor buitenactiviteiten.

Zondagavond is het nog steeds helder en duikt de temperatuur in het Groene Hart snel onder het vriespunt. In de nacht naar maandag neemt in onze regio eerst de hoge bewolking en later ook de middelbare bewolking vrij snel toe. In de Goudse regio ligt de minimumtemperatuur rond of een fractie boven het vriespunt. De naar zuid draaiende wind is over het algemeen zwak, windkracht 2 Beaufort.

Maandag draait het weer 180 graden om! Bij ons in het westen van Nederland neemt de bewolking snel toe. Later in de ochtend valt de eerste neerslag van de nieuwe werkweek. In de middag trekt vanuit het westen een regengebied over het Groene Hart. Neerslagsommen tussen 10 en 15 mm. zijn mogelijk. De zuidwestenwind neemt in de loop van de middag toe naar krachtig, windkracht 6 Beaufort. Windvlagen tot 70 km./uur zijn mogelijk aan het eind van maandagmiddag. De temperatuur stijgt naar een maximum van 7 graden Celsius, daarmee is het behoorlijk zacht voor medio januari. Toch maakt de wind het voor het gevoel behoorlijk guur.

Aan het begin van maandagavond krijgt de neerslag een buiig karakter. Daarbij is kans op hagel, windstoten en zelfs een onweersontlading is niet uitgesloten. Later op maandagavond neemt de wind in kracht af en wordt over het algemeen matig, windkracht 4 Beaufort. ‘s Nachts wisselen buien en droge momenten elkaar af. Het is een zachte nacht met temperaturen ruim boven het vriespunt. De minima van circa 5 graden Celsius worden pas dinsdagochtend vroeg bereikt.

Dinsdag wordt een gure winterse dag. Er trekken buien over het Groene Hart en daarbij is kans onweer en windstoten. Tussen de buien door is er ook enige ruimte voor felle opklaringen, vooral bij ons in het westen is dit het geval. In de loop van dinsdag wordt de lucht op middelbare hoogte en grote hoogte steeds kouder. Daardoor krijgen de buien steeds vaker een winters karakter met hagel en natte sneeuw. Tussen de buien door is het in de middag maximaal 5 graden Celsius en daarmee is het nauwelijks warmer dan de voorgaande nacht. Tijdens een winterse bui koelt het zeer snel af naar 1 graad Celsius. De westenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 Beaufort. Daardoor is het gevoelig kouder.

Vanaf woensdag blijft het wisselvallig en winderig. Dagelijks komen winterse buien voor. Daarbij is kans op onweer, maar tussendoor kan ook de zon schijnen. De maxima liggen rond 4 of 5 graden Celsius graden in het Groene Hart. De minima liggen rond of iets boven het vriespunt. Omdat de temperatuur aan de grond nog lager uitvalt is er vrijwel iedere nacht kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen. Ook kan het met name in de nachtelijke uren lokaal eventjes wit worden door een intensieve winterse bui met hagel en sneeuw. Een kortdurende winterse verrassing is dus zeker mogelijk! Mogelijk gaat de temperatuur in het volgende weekend verder omlaag.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

Beeldrechten: Robert Remers.