In Gouda werd woensdag de eerste zomerse dag van 2018 genoteerd. Het werd in vrijwel alle Goudse wijken 25 graden Celsius of warmer. De warmste wijk was Gouda Noord (ook wel bekend als “Ouwe Gouwe”) met een maximumtemperatuur van 27,4 graden Celsius. De evapotranspiratie (gewasverdamping) was door de combinatie van hoge temperatuur, wind en zonkracht circa 4 mm. (4 liter per vierkante meter). De verdamping is dit jaar nog niet zo hoog geweest als vandaag. Het is maar dat je het weet.

Donderdag is het extreem warm voor medio april met 26 of 27 graden in de Goudse regio. Vrijdag blijft het zonnig en warm. Het aankomend weekend verloopt vrij zonnig en het blijft buitengewoon warm voor april. Na het weekend wordt het gevoelig kouder!

Vandaag schijnt de zon opnieuw uitbundig en wordt het extreem warm voor de tweede decade van april. De temperatuur stijgt in het Groene Hartgebied op uitgebreide schaal naar 26 of 27 graden. De maximumtemperatuur ligt maar liefst 13 of 14 graden boven het langjarig gemiddelde. Medio april is de normale maximumtemperatuur 13 graden Celsius. De zuidoostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Vanavond is het nog een tijd zeer aangenaam buitenshuis. Om 22u00 ligt de temperatuur nog steeds boven 20 graden Celsius. De zuidoostenwind is zwak, windkracht 2 Beaufort.

Vrijdag is er opnieuw veel zon, nu en dan drijven er enkele velden met hoge sluierbewolking over het Groene Hart. De wind draait in de loop van de dag van zuid naar noordwest en daardoor is het met maxima rond 23 graden gevoelig frisser. De windkracht schommelt tussen zwak en matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Zaterdag waait er een zwakke wind (2 Beaufort) uit noordoostelijke richtingen. Het wordt maximaal 22 graden in de Goudse regio. Er is iets meer sluierbewolking dan de voorgaande dagen, maar de zon schijnt daar over het algemeen goed doorheen. Neerslag zal er in ieder geval niet vallen.

Zondag waait de wind weer zwak tot matig (2 tot 3 Beaufort) uit het oosten en daardoor wordt het weer enkele graden warmer. De maximumtemperatuur komt rond 26 graden Celsius uit in Gouda. Het weerbeeld bestaat in de ochtend opnieuw uit veel zon, maar in de loop van zondagmiddag neemt de bewolking vrij snel toe. Zondagmiddag is er zelfs een kleine kans op een bui, gezien de berekende CAPE-waarden zou daar ook onweer bij voor kunnen komen! De wind draait in de avonduren van oost naar zuid en is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort.

Maandag is het nog vrij zonnig, maar een graad of 12 kouder dan zondag! De maxima komen namelijk rond 14 graden uit. Dit heeft te maken met een naar west draaiende wind (zeewind). De wind neemt in de loop van de dag toe naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 Beaufort. In de avonduren neemt de bewolking toe en wordt de kans op een lichte regenbui geleidelijk groter!

Ook na maandag blijft het wisselend bewolkt en licht wisselvallig. De westenwind is van tijd tot tijd nadrukkelijk aanwezig. Zowel de minimumtemperaturen als de maximumtemperaturen liggen rond of een fractie onder de normale waarden voor de laatste decade van april!

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda