Vandaag ligt niet alleen de temperatuur laag, maar voelt het nog eens kouder aan. Er is veel ruimte voor de zon, maar lokaal blijft veel bewolking aanwezig. Komende dagen wordt het geleidelijk zachter. In het Kerstweekend is het wisselvallig, windrijk en zeer zacht voor de kerstperiode.

Vandaag is het zonnig, later vandaag passeren enkele velden met sluierbewolking het Goudse luchtruim. De temperatuur loopt maar uiterst traag op naar een graad of 3 in de middag. Voor het gevoel ligt de temperatuur dankzij een zwakke tot matige oostenwind (1 tot 3 Beaufort) circa 1 graad onder het vriespunt.

Vanavond en in de nacht naar woensdag draait (ruimt) de wind geleidelijk naar een zuidwestelijke richting en daalt de temperatuur in de Goudse regio tot een graad onder het vriespunt. In open gebieden, zoals de Krimpenerwaard kan het nog iets kouder worden met -2 graden Celsius. Er zijn brede opklaringen en bij zeer weinig wind kan mist gevormd worden.

Morgenochtend is het aan de koude kant met temperaturen iets onder vriespunt en met name in open gebieden zal ook mist aanwezig zijn. In de ochtenduren zal de zon nog schijnen, maar vanuit een noordwestelijke richting zal de bewolking geleidelijk toenemen. Aan het eind van de middag en in de avond kan er periodiek regen vallen. De zuidwestenwind neemt in de loop van de dag toe naar matig, windkracht 3 Beaufort. De maximumtemperatuur komt uit rond 5 graden Celsius en wordt pas in de avond bereikt!

In de nacht naar donderdag is het overwegend droog bij een minimumtemperatuur van circa 5 graden Celsius en een zwakke tot matige zuidwestenwind (2 tot 3 Beaufort).

Donderdag is het overwegend bewolkt en passeert in de ochtend opnieuw een gebied met lichte regen het Groene Hartgebied. In de loop van de middag wordt het weer droog. Er waait een matige zuidenwind, maar met 5 graden Celsius wordt het weer een graadje zachter dan op woensdag.

Vrijdag blijft het in het Groene Hartgebied zo goed als droog. De bewolking overheerst en tussendoor schijnt nu en dan kortstondig de zon. De maximumtemperatuur komt uit rond 7 graden Celsius. Overdag waait er een zwakke zuidelijke wind door de Goudse wijken, maar in de loop van de avond neemt de wind flink in kracht toe.

In het kerstweekend is het regenachtig en staat er meestentijds veel wind. Er is veel bewolking, maar met name op Tweede Kerstdag breekt nu en dan ook de zon even door. Zaterdag wordt het een graad of 8. Zoals het er nu naar uit ziet valt er in de ochtend regen en wordt het in de middag vanuit het westen droog in het Groene Hartgebied.

Eerste Kerstdag lijkt een onstuimige dag te worden met veel wind, langere tijd zal het hard waaien (7 Beaufort) met zware windstoten. De maximumtemperatuur komt uit rond een boterzachte 13 graden Celsius in de Goudse regio. Waarschijnlijk valt de meeste neerslag in de nacht, maar in de loop van de middag kan het vanuit het westen van tijd tot tijd opnieuw licht gaan regenen.

Tweede Kerstdag wordt eveneens een behoorlijk windrijke dag met een matige tot vrij krachtige westenwind (4 tot 5 Beaufort). Er komen verspreid over de dag enkele buien voor, maar meestentijds is het droog. Tussen de buien door zijn er ook flinke perioden met zon. De luchtdruk zal in de loop van Tweede Kerstdag sterk oplopen. Met temperaturen van circa 8 graden Celsius is het enkele graden warmer dan het langjarig gemiddelde voor eind december!

 

Weerspreuk van de dag: De zon schijnt vrolijk rond, maar de schaduwkant geeft een koude kont!

 

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

Beeldrechten: Robert Remers.

Reageer op dit artikel