De serie Gouda Kaasmarkt is weer begonnen. Donderdag was de eerste editie in een serie die doorloopt tot en met 30 augustus. Alleen donderdag 26 april (de dag voor Koningsdag) en donderdag 10 mei (Hemelvaartdag en Goudse Keramiekdagen) slaat de organisatie over. Alle andere dagen ben je van 10 tot 13u00 uur van harte welkom.

De Gouda Kaasmarkt is een traditionele verhandeling van kaas van en door boeren uit de omgeving. Bij de vermaarde Gouda Kaasmarkt, al vele jaren een traditie, komen de boeren in klederdracht naar de markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Het wegen van de kaas vindt plaats in de Kaaswaag waar toeristen ook zichzelf kunnen laten wegen op de authen­tieke kaasbascule compleet met certificaat. Toeristen kunnen ook zelf kaas boren en keuren waarna dit wordt vastgelegd op een origineel certificaat, ondertekend door de keurmeester.

Tijdens de Gouda Kaasmarkt wordt het ambachtelijk kaasmaken gedemonstreerd alsook het ambachtelijk klompenmaken, pijpenmaken en het maken van draaiorgel boe­ken. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan boeren­karnemelk en -kaas proeven. Ook is er de mogelijkheid om een rit per Jan Ple­zier (paard en wagen) te maken, die start bij de Agnietenkapel achter de Kaaswaag.

Een paar aanpassingen
Dit jaar zijn er een paar aanpassingen. Zo komt er op de kaasmarkt een groot bord te staan waarop de prijzen worden genoteerd die de boeren en handelaren met handjeklap tot stand brengen. Tijdens een groot aantal kaasmarkten is er ook een muzikaal intermezzo met live muziek van circa twintig minuten.

Daarnaast is het de bedoeling om een aantal kaasmarkten officieel te laten openen door Goudse bedrijven, die op deze manier een aantal van hun zakenrelaties de kaasmarkt kunnen laten zien.

Natuurlijk is er ook weer een kaasmarkt die in het teken staat van kinderen: de Kinderkaasmarkt op 15 juni. Nieuw is de Graskaasmarkt op 1 juni met een paar koeien op de Markt. Net als andere jaren kunnen bij iedere kaasmarkt bezoekers raden hoeveel kilo kaas in een speciale brik ligt. De winnaar krijgt na afloop rond 12u30 een leuke Goudse prijs.

De ondernemers van de binnenstad haken dit jaar extra aan op de kaasmarkten. Zo dragen de horecazaken aan de Markt financieel bij en willen met extra acties de bezoekers nog meer aan zich binden. De winkelstraten doen mee door op de laatste kaasmarkt van het seizoen – donderdag 31 augustus – een kaasfeest te organiseren. Het is daarbij de bedoeling dat iedere winkelstraat een kaas uit de regio adopteert en gaat promoten.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website www.goudakaasstad.nl

Wie nog meer wil weten over Gouda kaas, kan de Goudse Waag | Kaas- en Ambachtenmuseum binnenstappen. Info: www.vvvgouda.nl.