Column Maurits Tompot | Kosterlijke ontdekkingen
Jaren lang puilde de Sint Jan uit op 31 oktober bij de Herdenking Hervormingdag. De opkomst liep echter terug in de loop der jaren waarna de samenkomsten zelfs werden gestopt.
Misschien was er voortschrijdend inzicht en heeft men zichzelf kritische vragen gesteld, bijvoorbeeld: heeft Maarten Luther de woorden  Zie hier sta ik, ik kan niet anders 500 jaar geleden wel gesproken? Er zijn toen geen filmopnamen gemaakt zoals bij de nog steeds echoënde woorden van Martin Luther King: “I have a dream”.
En heeft deze Augustijnse monnik de kerk willen aanklagen? Deed hij voorstellen tot hervorming?
Een half millennium geleden was het de gewoonte in Wittenberg, Duitsland om als professor je stellingen aan één van de deuren te timmeren (punaises bestonden nog niet) om een theologische discussie of anders gezegd, een interessant college aan te zwengelen.
Luther was niet de man die reformatie heeft willen opstarten. Hij kwam met tegenzin terecht in de dynamiek van de politieke belangen van de Duitse vorsten. Zij zagen de catastrofe van een cash flow door de aflaat handel. Door Luther eenvoudig te kidnappen kon de voormalige monnik alles op een rijtje zetten en de zaken veilig regelen vanuit zijn bewaakte kantoor.

Maar de reformatie was eigenlijk al begonnen met de Europese bestseller, De Lof der Zotheid. Dit vlugschrift van Erasmus was ooit bedoeld als presentje aan Thomas More voor een logeerpartij. Omdat Thomas’ vrienden het manuscriptje begonnen over te schrijven, liet Erasmus het snel drukken. Weldra zag men in Rome dat dit schrijven van de columnist/stand up comedian Erasmus, vileine kritiek bevatte op het hele Roomse stelsel. Het boekje belandde op de index der verboden boeken en werd zo een besteller: het ei van de reformatie was gelegd.
Zie hier zit ik als columnist in 2017, ik kan niets anders om de hervorming te herdenken door nieuwe namen te geven aan de mozaïek glazen in de Sint Jan: Lof der Zotheid!
Reageren? Maurits.Tompot@gmail.com
Zie ook www.erasmus-mystery.com