Zeventiende eeuwse schaats(t)ers zwaaiden en zwierden zaterdagmiddag over de Goudse IJsbaan en pasten uitstekend in het Goudse decor. Ze waren dan ook in hun element.

De zeventiende eeuwse schaats(t)er maken deel uit van Compagnie Grolle uit Groenlo. Het gezelschap was op uitnodiging van de Goudse Yvet ter Brake naar Gouda gekomen om onze stad te bezoeken. En Yvet vroeg ze ook meteen hun Friese doorlopers mee te nemen. Want het is momenteel prachtig schaatsen zo rond het monumentale gotische Goudse Stadhuis. En daar had de Compagnie wel oren naar. Zo lieten ze het zeventiende eeuwse schaatstafereel herbeleven.

Over Compagnie Grolle
DeĀ CompagnieĀ GrolleĀ is een gezelschap Grollenaren (en een aantal huurlingen van buiten de stad), die in hun vrije tijd een stukje van het roemruchte verleden van het Achterhoekse vestingstadje Groenlo (ruim 9000 inwoners) weer tot leven proberen te brengen. Dat doen ze door zich in kleding uit de zeventiende eeuw te steken. Geen uniformen, want die hadden ze in die tijd nog niet. Net zo min als lange broeken; de wijde pofbroeken tot net onder de knie waren standaard.

De compagnie bestaat uit een aantal musketiers, genoemd naar de musketten waarmee ze schieten. Verder zijn er de kanonniers, die samen een kanon afschieten. Verder bevat de groep onder anderen een kapitein, een tamboer, een vaandrig, een schrijver en een aantal marketensters.

Samen vormen ze een gezelschap dat laat zien hoe men in de zeventiende eeuw leefde en zich verdedigde. Daartoe wordt af en toe een kampement opgezet, waar de soldaten een pot koken, een biertje drinken of dobbelen. Rond de tenten zijn soms ook met knikkers van klei spelende kinderen te vinden.

Zie ook www.compagniegrolle.nl