De Mallegatsluis wordt de komende maanden grondig gerenoveerd. Zo worden de sluishoofden van top tot teen ingepakt en aangepakt. Daarvoor zijn aan weerskanten de hef-constructies in de steigers en doeken gezet.
Eva Kosto maakte bovenstaande foto met het treffende bijschrift: ‘Geweldig filmdoek over de Mallegatsluis. Wie zet de projector aan?’


De werkzaamheden duren tot zeker december 2017, zo verwacht aannemer Knook Staal en Machinebouw. Dus wie weet gaat het nog lukken op het grote doek.
Mooi woord: mallegat. Vroeger noemde men een stuk water waar je wel in, maar niet door kon varen, een mallegat. Eigenlijk een doodlopend stukje water. Als je heel vroeger door Gouda wilde varen, mocht dat niet via deze route, maar moest je via de Haven en de Gouwe gaan. In veel steden en dorpen heb je een ‘mallegat’.

Het zal wel te mal voor woorden zijn, een film afdraaien op het doek van De Mallegatsluis… Maar wie weet… Met z’n alle kijken in sloepjes, jachtjes, scheepjes en (rubber)bootjes vanaf de Hollandsche IJssel of vanaf de dijk of GoudAsfalt. Van alle kanten heb je goed zicht…