De 33-jarige man die vorig jaar september tankstation de Andel langs de A12 bij Gouda binnenreed, moet zes jaar de cel in. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. De rechtbank vindt dat hij schuldig is aan brandstichting, poging tot doodslag, vernieling en het rijden onder invloed. Het Openbaar Ministerie eiste ook 6 jaar cel tegen Daniël C.
C. was op de dag van de crash op een barbecue in Rotterdam en dronk daar volgens getuigen bijna een krat bier leeg. Na een ruzie reed C. naar huis in Almere. De 34-jarige man reed rond middernacht met hoge snelheid tegen een pompeiland, dat meteen in brand vloog. Het tankstation vloog in brand en werd volledig verwoest. De schade was zo’n 3 miljoen euro. Er vielen – behalve C. – geen gewonden.
Door zijn handelen, heeft C. volgens de rechtbank de kans aanvaard dat mensen om het leven zouden kunnen komen. ,,De mensen die met hun auto naast de geraakte pomp stonden, konden zich ternauwernood uit de voeten maken. De mensen in de tankshop zagen de auto met grote snelheid op zich afkomen en hebben gevreesd voor hun leven”, aldus de rechtbank.
De man zei in eerste instantie tegen een agent dat hij zelfmoord wilde plegen. Later kwam hij daarvan terug. Hij zou mede als gevolg van drankgebruik achter het stuur onwel zijn geraakt. Zijn advocaat denkt dat Daniël C. tijdens het rijden bewusteloos is geraakt of dat er iets mis was met de auto.
Volgens het OM wilde C. zelfmoord plegen. De rechtbank denkt dat de man opzettelijk het benzinestation is binnengereden en gelooft niet dat hij onwel is geraakt. Hij had misschien niet de bedoeling om slachtoffers te maken, maar heeft wel het risico genomen dat er doden zouden vallen, oordeelt de rechtbank.
C. wilde zelf tijdens de rechtszaak niets zeggen en aan psychisch onderzoek weigerde hij mee te werken. Deskundigen weten daarom niet of hij toerekeningsvatbaar was op het moment van de crash.
Omdat er geen bewijs is voor een stoornis, mag de rechter geen tbs opleggen. Daarom kiest de rechter voor een relatief lange celstraf. C. was niet aanwezig bij de uitspraak.
De schadevergoeding die de eigenaar van het tankstation eiste, is afgewezen door de rechtbank. Het bedrag is te groot, dus er moet een andere rechter over oordelen in een aparte zaak.