Vandaag wordt het opnieuw zeer warm voor de tijd van het jaar, De thermometers in het Groene Hartgebied zullen donderdag een temperatuur van 19 of 20 graden Celsius aangeven. Meestentijds schijnt er een waterig zonnetje. Dit heeft te maken met de aanwezige hoge sluierbewolking. Vanaf morgen is het wisselvallig. In het weekend is het winderig. Zondag is het met maximaal 11 graden Celsius weer iets te fris voor de laatste decade van oktober, daarna keert de warme zuidelijke stroming weer terug.
Vandaag wordt het met 19 of 20 graden Celsius zeer warm voor de tijd van het jaar, normaal is het een graad of 14 als maximumtemperatuur. De wind is matig, windkracht 3 Beaufort en waait uit een zuidelijke richting. Gedurende de dag is er tamelijk veel hoge sluierbewolking (Cirrus, Cirrostratus en Cirrocumulus), maar de zon weet daar over het algemeen doorheen te schijnen hetzij met een waterige aanblik.
Deze wolkengeslachten wijzen op het naderbij komen van een warmtefront, dat betekent vrijwel altijd dat er regen onderweg is. In hoge sluierbewolking zijn soms optische weersverschijnselen te zien, zoals een Halo en bijzonnen. Met veel geluk is ook een bovenraakboog en/of circumzenitale boog waar te nemen. Dit was ook gisteren in de namiddag (tussen 15u15 en 16u45) het geval.
Vanavond raakt het vanuit het westen na verloop van tijd geheel bewolkt en in de nacht naar vrijdag volgt een regengebied. De minima schommelen rond 13 graden Celsius in de Goudse regio bij een zwakke tot matige zuidenwind (2 tot 3 Beaufort).
Morgen start de daglichtperiode regenachtig, later in de ochtend wordt het droog en kan de zon af en toe weer even tevoorschijn komen. In de middag vallen er enkele lichte regenbuien, maar tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon. Er waait een vrij krachtige zuidenwind (5 Beaufort), later op de dag draaiend naar zuidwestelijke richtingen. Met een middagtemperatuur van circa 17 graden is het enkele graden minder warm dan donderdag, maar nog altijd 3 graden warmer dan het langjarig gemiddelde voor de derde decade van oktober.
Ook zaterdag is het vrij warm voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen van rond 17 graden Celsius. Het weerbeeld bestaat uit regenbuien afgewisseld door zonnige momenten en opnieuw een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind, windkracht 4 tot 5 Beaufort. Tijdens buien zijn er windvlagen mogelijk tot 65 km./uur.
Zondag is het gevoelig kouder. De middagtemperatuur komt rond 11 graden Celsius uit. Het wordt een vrij natte dag en laat de zon zich sporadisch zien. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht, windkracht 4 Beaufort. Windvlagen tot 50 km./uur zijn mogelijk.
Begin volgende week is de wind een stuk rustiger. Maandag en dinsdag is het nog behoorlijk wisselvallig en zien we de zon weinig. De middagtemperaturen schommelen rond 14 graden Celsius. Vanaf woensdag wordt het droger en is er meer ruimte voor de zon. Dat merken we ook aan de middagtemperatuur, deze stijgt naar 17 of 18 garden Celsius.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda
Frontfoto Robert Remers