Zeer veel regen, maar nog steeds extreme droogte

6 September 2018, 10:13 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Woensdag is er door een omvangrijk onweersgebied zeer veel neerslag gevallen in de Goudse regio. In de Goudse wijk Goverwelle (bij waarnemer Gert Olbertijn) viel tussen 05u00 en 08u00 maar liefst 37 mm. Later op woensdag liep de neerslagsom in de oostelijkste wijk van Gouda op tot 49,6 mm. In alle andere Goudse wijken viel tussen 30 mm. en 45 mm. neerslag!

Koploper van Zuid-Holland was Nieuwkoop met 130 mm.! Ook in Bodegraven kwam gisteren een totale maandhoeveelheid naar beneden, de neerslagsom aldaar was 84,2 mm. Aan het begin van woensdagochtend (van 05u45 tot 06u30) had de bliksem een stroboscopisch effect. Ondanks de zeer grote neerslagsommen van woensdag is er nog steeds een potentieel neerslagtekort van 320,0 mm. in Gouda.

De neerslagtotalen en anomalie van de diverse wijken in de maand augustus 2018!



De neerslagtotalen en anomalie van Goudse wijken in de meteorologische zomer van 2018!



Potentieel neerslagtekort tot nu toe!
Tot woensdagavond 5 september - 20u00 is het potentieel neerslagtekort door de regenbuien weer iets teruggelopen en bedraagt op dit moment -320,0 mm.!

Het potentieel neerslagtekort/overschot wordt berekend in de periode van 1 april tot en met 30 september. Het potentieel neerslagtekort of neerslagoverschot is de som van de neerslag en de verdamping in het zomerhalfjaar.

2018 was in juli al geruime tijd droger dan de recorddroge zomer van 1976, deze zomer eindigde met een tekort van -363 mm. aan het eind van augustus. In september 1976 nam de droogte geleidelijk af door wisselvallige perioden.

Volgens de lange termijnprognose wordt september 2018 een mooie nazomermaand met veel zon en een langdurige droge periode. Het ziet er naar uit dat de zomer van 2018 het droogterecord van de zomer van 1976 uit de weerboeken en weerstatistieken gaat schrijven!



Nog geen einde van de extreme droogte in zicht!
De neerslag van woensdag en de komende dagen zal er niet voor zorgen dat de extreme droogte tot het verleden behoort. Daarvoor moet het namelijk wekenlang langdurig regenen met 5 mm. of meer per dag. De komende tijd valt elke dag slechts een enkele bui en daardoor stabiliseert het potentieel neerslagtekort.

Een stabiliserend potentieel neerslagtekort betekent niet dat de extreme droogte ten einde komt, maar er breekt een fase aan waarin de droogte niet verder verergert. De regionale verschillen (die er op dit moment nauwelijks zijn) kunnen door het lokale karakter van de buien gaan toenemen.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda