Wisselvallige Moe d'r dag

13 May 2018, 08:38 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het wordt op deze Moe d'r dag flink wisselvalliger met enkele buien, mogelijk met onweer. Vanaf maandag herstelt het weer zich snel met zon en zomerse warmte rond de 26 graden.. Vanaf woensdag wordt het aanmerkelijk koeler!

Zondag probeert een storing de zomerse warmte uit onze regio te verdrijven. In de ochtend is het nog overwegend droog. Door de sluierbewolking schijnt een waterig zonnetje en de temperatuur loopt snel op naar 17 graden. Er waait een zwakke tot matige westenwind (2 tot 3 Beaufort).

In de middag is er enige verandering. Met een naar noordwest draaiende wind stroomt frissere lucht het Groene Hart in. Daardoor zal de temperatuur in de tweede helft van de middag dalen naar een graad of 13. Ondertussen wordt het iets ten oosten en noordoosten aanzienlijk warmer met 21 graden in Utrecht door een oostelijke wind. We zitten dus vlakbij de zogenaamde convergentielijn.

In de tweede helft van de middag ontstaan vooral in het oosten en noordoosten zware regen- en onweersbuien. De buien zijn lokaal, dat betekent dat het op de ene plaats droog blijft, terwijl het iets verderop hevig noodweer is met grote hagel, zwaar onweer, zware windstoten en wateroverlast door veel water in korte tijd. Sommige buien kunnen 30 tot 70 mm. regenwater achterlaten!

Vanavond zet de storing niet door, maar keert om. De bewolking beweegt weer terug in zuidwestelijke richting en vanuit het noordoosten breiden de opklaringen zich weer uit over onze regio. De actiefste buien verdwijnen in de tweede helft van de avond.

In de nacht naar maandag is het wisselend bewolkt en er waait een zwakke noordenwind, met een kracht van 2 op de schaal van Beaufort. De minima liggen rond 13 graden in Gouda en de omliggende gemeenten.

Ook maandag is nog kans op een enkele bui. Geleidelijk komt er wel meer ruimte voor de zon, maar de bewolking blijft overheersend. De middagtemperatuur ligt rond een zomerse 25 graden in de Goudse regio. Er waait in de vroege ochtend waait er een frisse, matige noordwester, windkracht 3 Beaufort. Aan het eind van de ochtend draait de wind naar noordoostelijke richtingen, vanaf dat moment wordt aanmerkelijk warmere lucht naar het Groene Hart getransporteerd.

In  de nacht naar dinsdag is het onbewolkt. De minima liggen in de Goudse regio rond 13 graden. De wind is noordoostelijk en zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort. Door de combinatie van een heldere hemel en weinig wind kan het nabij het aardoppervlak sterk afkoelen, waardoor de kans op grondmist zeer groot is.

Dinsdag wordt een droge en vrij zonnige dag. Aan het eind van de middag kunnen er enkele kleine vriendelijke stapelwolkjes (Cumulus Humilis) gevormd worden, maar deze convectieve wolkjes zullen in de aanloop naar zonsondergang oplossen door het wegvallen aan convectie. De middagtemperatuur varieert van 22 graden in het Reeuwijkse plassengebied tot 24 graden in de Goudse binnenstad. Er waait een zwakke, soms matige noordooster met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Beaufort.

In de nacht naar woensdag is het onbewolkt en doordat het nauwelijks waait kan het weer flink afkoelen. Op waarnemingshoogte (1,50 meter) liggen de minima rond 12 graden in de Goudse regio. Door de sterke afkoeling kan grondmist gevormd worden. Plaatselijk kunnen ook mistbanken ontstaan. De wind is zeer zwak, windkracht 1 en waait uit het noordoosten.

Woensdag is het eveneens vrij zonnig bij een zwakke noordoostenwind. De temperatuur loopt op naar een maximum van circa 20 graden in de Goudse regio. In de loop van de middag krimpt de wind naar het noorden en neemt toe naar matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. Vanaf dat moment wordt geleidelijk frissere lucht het Groene Hartgebied ingeblazen, waardoor het aan het eind van woensdagmiddag nog maar een graad of 17 zal zijn.

De matige noordenwind (3 tot 4 Beaufort) zal zoals het er nu naar uitziet ook in de nacht naar donderdag door de Goudse wijken waaien. Dit betekent dat er aanmerkelijk frissere lucht aangevoerd zal worden. De minima komen rond 9 graden uit in Gouda en omgeving. De bewolking neemt snel toe, maar de kans dat er uit de bewolking neerslag valt is zeer klein.

Donderdag is het overdag circa 8 graden kouder dan woensdag. De maxima blijven steken bij 12 graden Celsius. De matige noordenwind met een kracht van 3 tot 4 Beaufort is de oorzaak. Het is overwegend bewolkt en op de meeste plaatsen in het Groene Hart blijft het droog.

In de nacht naar vrijdag krimpt de zwakke wind (2 Beaufort) van noord naar noordwest. Het is fris buitenshuis, de minima komen rond 7 graden uit in Gouda en de omliggende gemeenten. Het is half –tot zwaar bewolkt en de kans op neerslag blijft onveranderd klein.

Vrijdag is het wisselend bewolkt en blijft het droog volgens de laatste weermodellen. Er waait een matige noordwester (3 tot 4 Beaufort). De middagtemperatuur komt met 14 graden iets hoger uit dan de voorgaande dag.

Ook volgende week zaterdag weet de noordwester van geen wijken en is zwak tot matig van kracht, 2 tot 3 Beaufort. Zaterdag is het fris met veel bewolking en een graad of 12, maar zondag stroomt met dezelfde noordwestelijke stroming aanmerkelijk warmere lucht onze regio binnen en kan het 18 graden worden. De zon heeft dan de touwtjes in handen!

Na volgend weekend krijgen wij waarschijnlijk met een zuidelijke stroming te maken, waardoor het opnieuw zonnig en warm kan gaan worden!



Foto Bert van Dijk, Gouda.

Halo's
Kleine Kring (22º Halo) met langgerekte Bovenraakboog om 17u45 zaterdagmiddag. Halo's kondigen over het algemeen een weersverslechtering aan binnen 24 uur! Dit optisch verschijnsel ontstaat uitsluitend in hoge wolken die ijskristallen bevatten. Meestal gaat het om cirrus- en cirrostratuswolken waarbij het zonlicht recht invalt op de ijskristallen van deze wolken, die de vorm hebben van een prisma met als grondvlak een regelmatige zeshoek. Als dit zonlicht het ijskristal binnendringt, wordt de lichtstraal afgebogen in het ijskristal en geprojecteerd rondom de zon. De afbuiging van de lichtstralen in de ijskristallen heeft als verklaring dat ijs een dichter medium (drager van materie en golven, bijvoorbeeld lucht is het medium van geluidsgolven) bevat dan lucht, en bijgevolg de straal een beetje van richting verandert.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda