Vanaf maandag liggen de maxima rond of iets boven het vriespunt en in de nachten vriest het licht. In de nacht naar woensdag vriest het matig met temperaturen onder -5 graden Celsius! Wolkenvelden en opklaringsgebieden wisselen elkaar af. De wind houdt zich de komende week uiterst rustig.

Maandag is het koud winterweer. In de ochtend is het overwegend bewolkt. In de loop van de middag wordt het steeds zonniger. Er waait een zwakke tot matige oostenwind met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Beaufort. De maxima liggen in de Goudse regio rond 2 graden Celsius. Door de schrale wind voelt het aan als -1 graad Celsius.

In de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen boven het Groene Hart aanwezig. Daardoor kan het bij een zeer zwakke wind (1 Beaufort) uit het oosten sterker afkoelen dan de voorgaande nacht. De minima variëren van -3 graden Celsius in de Goudse binnenstad tot -5 graden in de landelijke gebieden van de Krimpenerwaard.

Dinsdag ruimt de wind in de loop van de dag naar zuidoostelijke richtingen en blijft zeer zwak, windkracht 1 Beaufort. De temperatuur loopt maar traag op, in de middag komt de temperatuur kortstondig een fractie boven het vriespunt uit. Op de meeste plaatsen in de Goudse regio komt de temperatuur niet boven +1 graad Celsius uit.

In de nacht naar woensdag is het (vrijwel) onbewolkt en wordt het hoogstwaarschijnlijk de koudste nacht van de winter tot nu toe. Een zwakke zuidoostelijke stroming voert droge, koude lucht aan. De minima variëren van -6 graden in het centrum van Gouda tot -8 graden Celsius in buurtschap ‘t Beijersche. De zuidoostenwind is zeer zwak, windkracht 1 Beaufort.

Woensdag krimpt de wind in de loop van de dag naar het oosten en blijft zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort. In de ochtenduren blijft de zon geruime tijd achter een wolkendek verscholen. In de middag begint het geleidelijk steeds meer op te klaren, waardoor de zon steeds vaker aan bod komt. Het blijft koud met maxima rond het vriespunt, in de landelijke gebieden rondom Gouda kan het zelfs een ijsdag worden, dat wil zeggen dat de maximumtemperatuur het gehele etmaal onder het vriespunt blijft.

De nacht naar donderdag koelt het onder een kraakheldere hemel in de onderste laag van de atmosfeer bij windstilte flink af. De minima variëren van -4 graden op de Goudse Markt tot -6 graden Celsius in het landelijk gelegen Vlist.

Donderdagochtend zijn er enkele wolkenvelden boven Gouda zichtbaar, maar in de middag is de lucht boven Gouda kurkdroog en schijnt de zon uitbundig. De maxima komen rond +1 graad Celsius uit in de meeste Goudse wijken. Na een windstille vroege donderdagochtend gaat in de loop van de ochtend een zwakke zuidenwind waaien met een kracht van 2 Beaufort.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking vrij snel toe. Hierdoor koelt het minder sterk af dan de voorgaande nacht. De minima liggen tussen -5 graden Celsius in de koudste gebieden van de Krimpenerwaard tot -3 graden Celsius in het Goudse centrum. De wind waait zwak uit zuidoostelijke richtingen.

Vrijdag kan er uit het dikker wordende wolkenpakket van tijd tot tijd wat lichte sneeuw vallen. De wind krimpt in de loop van de dag van zuidoost naar noordoost en is in het Groene Hartgebied overwegend zwak van kracht, windkracht 1 tot 2 Beaufort. De maxima schommelen rond +2 graden Celsius.

Vanaf volgende weekend wordt de weersverwachting onzekerder. Het koude weertype kan nog even aanhouden, maar het kan ook wat minder koud worden met een toenemende kans op (winterse) neerslag. De temperaturen lopen zowel in de nachten als overdag op.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

Beeldrechten: Robert Remers.

Reageer op dit artikel