Het was volle bak zaterdag bij de uitverkoop van de Goudse Bezem en Borstelfabriek. Het was dringen, wringen en schuivelen. Nagenoeg de hele zaterdagmiddag een volle winkel en lange rijen tot aan de Keizerstraat toe.
Tegen het einde van de middag was er veel weg. Maar niet getreurd. Komende weken wordt de handel weer aangevuld. De komende zaterdagen is er weer uitverkoop van 'Snuffelmarkt Bezemschoon'.
Bezem en Borstelfabriek uit de 17e eeuw van T. Anders anno 1897 aan de Kuiperstraat nummer 39 & 31 gaat sluiten.
Na 122 jaar in bedrijf te zijn geweest, staat het pand nu te koop bij Abram Makelaardij. En wel voor €525.000,- kosten koper.
Bezem en Borstelfabriek wordt bezemschoon opgeleverd. Het pand moet leeg en daarom is er een uitverkoop. En wel op de zaterdagen 5, 12, 19 en 26 oktober, van 10 tot 14u00. Lekker snuffelen in de voormalige Bezem en Borstelfabriek. De opbrengst komt ten goede aan Villa Joep.
Bezemschoon: Snuffelen in de voormalige Bezem en Borstelfabriek, pand moet leeg is er uitverkoop op 5, 12, 19 en 26 oktober, opbrengst voor @villajoep, aan de Kuiperstraat in #Gouda. https://t.co/ZYWOL9RG0m pic.twitter.com/rVivNdHWlH
— RaymondAarsman1 🏳️🌈 (@RaymondAarsman1) August 1, 2019
Bezem en Borstelfabriek huist in een rijksmonument, bouwjaar 1600 en een oppervlakte van 605 m2, met de volgende karakteristieken: www.rijksmonumenten.nl/monument/16835/pand-met-aan-de-voorzijde-gewijzigde-en-gepleisterde-gevel-met-inzwenkende-zijkanten-en-houten-kroonlijst/gouda/
Het pand uit de 17e eeuw met aan de voorzijde in de 19e eeuw gewijzigde en gepleisterde gevel met inzwenkende zijkanten en houten kroonlijst. Aan de achterzijde puntgevel met vlechtingen. Inwendig houtskelet en v.m. pijpenwinkel met 18e eeuwse houten binnenpui. In het achtergedeelte van het pand was een kaarsenfabriek gevestigd.
Een passage uit www.raambuurtgouda.nl/de-keizerstraat/
Onze straat is slechts een paar honderd stappen lang, maar aan het eind glorieert de Barbaratoren en valt mijn oog op ‘T. Anders, Bezem- en Borstelfabriek. Anno 1897’. De etalage verhaalt van decennia her, kleine gekleurde kerstboomkaarsjes, pannensponsen, kaarten met witte overhemdknoopjes. Kartonnetjes met grote en kleine drukkertjes, afwaskwasten, boenwas, zebra-kachelpoets. Kamizolen, benen kammen en natuurlijk de borstels. Van echt kokos, in soorten en maten. Er hangt een bordje voor de deur: OPEN. Nadat in mijn mand heb ‘volgekocht’ met kaarsen, nog meer kaarsen, met een kamisool voor een hoogzwangere dochter (Mam, kun jij die hemden van opa nog vinden? Die zitten zo lekker…) en met een harde en een zachte borstel vertelt meneer T. Anders van zijn grootpa en vader. Hoe zij eind 19de eeuw startten met een borstelfabriek. Een eeuw later sta ik met mijn mand (made in China) ademloos te luisteren naar het verhaal van een uitgestorven beroep. Panta Rhei. Ik weet het. Maar toch. Wanneer de spieren van meneer T. Anders niet meer willen houdt het op. Vanuit zijn rolstoel zwaait hij mij gedag. Ik beloof hem terug te komen. Elke dag is daar de kans voor, tot ’s middags drie uur, want dan start hij zijn mobiele rolstoel en zoeft naar zijn bejaarde moeder. Mantelzorg, linksom of rechtsom.
Rijksmonument Bezem en Borstelfabriek uit de 17e eeuw van T. Anders anno 1897 aan de Kuiperstraat nummer 39 & 31 gaat sluiten na 122 jaar en staat te koop in #Gouda. https://t.co/TqiOaCuJa3 … https://t.co/jaP8dbhWmS … https://t.co/ovekedtZCD … pic.twitter.com/1avVKjgbVn
— RaymondAarsman1 🏳️🌈 (@RaymondAarsman1) 10 april 2019