Bijzondere mensen in Gouda verdienen een lintje. Bijzondere mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij. En die mensen hebben we in Gouda: dit jaar ontvangen tijdens de jaarlijkse Lintjesregen maar liefst twaalf Gouwenaren een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Milo Schoenmaker in de raadzaal in het Huis van de Stad.

Traditiegetrouw is de uitreiking op de laatste werkdag voor Koningsdag, de verjaardag van de Koning. Vandaag dus, donderdag 26 april. De gelukkigen zijn voorgedragen door anderen, en weten vaak tot op het moment van uitreiking nog helemaal van niets… De betrokkenen, merendeels vrijwilligers die zich al jaren hebben ingezet, worden vaak onder valse voorwendselen naar het Huis van de Stad gelokt. Daar krijgen ze de decoratie door de burgemeester, namens de koning, opgespeld.

Vaak verdienen mensen deze onderscheiding als ze langere tijd belangeloos vrijwilligerswerk hebben gedaan voor een vereniging, kerk of organisatie. De meesten worden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege speciale verdiensten kunnen mensen ook ridder of officier worden. De hoogste graad in deze orde is ridder grootkruis. In de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw bestaan drie graden. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere, meer persoonsgebonden verdiensten van zeer exceptionele aard.

Gouds Dagblad publiceert vanmiddag de namenlijst van de Goudse ‘gedecoreerden’, de mensen die een lintje krijgen. Op deze publicatie rust een embargo: dit betekent dat ze niet voor een bepaald tijdstip op onze website en social mediakanalen mogen worden gezet. Vanaf 13u00 mogen we de namen bekend maken.

Frontfoto: Goudse ‘gedecoreerden’ van vorig jaar.