Evenals zondag hadden we maandag een warmterecord. In geen enkel jaar werd het op 16 oktober zo warm als gisteren sinds het begin van de metingen. In sommige wijken kwam het zelfs tot een extreem late zomerse dag (een dag met een maximumtemperatuur van 25 graden Celsius of warmer). Warmste Goudse wijk was Plaswijck, bij waarnemer Ad Kruijne werd het gistermiddag 25,8 graden Celsius (15.28 uur) in de weerhut van zijn weerstation. Ook in Gouda Noord (waarnemer Jan Willem de Wit) werd om 15.11 uur een zomerse dag genoteerd, het werd er 25,1 graden Celsius. De laagste maxima in het uiterste noorden van de Goudse wijk Bloemendaal, maar met een graad of 24 was het ook daar bijna zomers warm.


Verwachting Goudse regio voor de komende week
Vandaag is het met 17 graden Celsius een flink stuk koeler dan de afgelopen dagen, maar ook vandaag is het nog steeds een graad of 3 warmer dan het langjarig gemiddelde voor halverwege oktober. Er zijn (flinke) zonnige perioden, enkele stapelwolken en velden met hoge sluierbewolking. De zuidwestenwind is zwak tot matig (2 tot 3 Beaufort) in de Goudse regio.
In de nacht naar woensdag zijn er brede opklaringen en bij zeer weinig wind (Oost – 1 Beaufort) koelt het op waarnemingshoogte (1,50 meter) af naar een graad of 9. Nabij het aardoppervlak zijn de minima nog iets lager en kan er met name in de landelijke gebieden van het Groene Hart grondmist gevormd worden, tevens zijn ook mistbanken mogelijk.
Morgen start de daglichtperiode hoogstwaarschijnlijk met mistbanken of grondmist, deze lossen al vroeg in de ochtend op. Verder is het in de ochtend en middag wisselend bewolkt, maar het aandeel wolken is in het Groene Hart groter dan het aandeel zon. Er waait een matige zuidenwind (3 Beaufort) en het wordt maximaal 19 graden Celsius in de Goudse regio. Woensdagavond neemt vanuit het westen de kans op een regenbui toe.
Donderdag wordt een overwegend bewolkte dag met soms even een knipoog van de zon. In de ochtend valt van tijd tot tijd een beetje regen, in de middag is het meestentijds droog. Donderdagavond trekt een omvangrijk gebied met buien over het Groene Hartgebied en valt er enige regen van betekenis. Het wordt circa 17 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. Daarbij waait een matige, bij buien soms een vrij krachtige, zuidenwind (3 tot 5 Beaufort).
Vrijdag wordt een tamelijk onstuimige herfstdag met uitgestrekte wolkenvelden, enkele regenbuien en een vrij krachtige zuidwestenwind (5 Beaufort). Het wordt niet warmer dan 16 graden Celsius in de Goudse regio.
In het aanstaande weekend blijft het wisselvallig met regelmatig regenbuien en tussen de buien door is er af en toe ruimte voor zonneschijn. Vooral zaterdag is de zuidwestenwind geruime tijd krachtig, windkracht 6 Beaufort met windstoten tot 90 km./uur! Zondag is de wind iets rustiger, maar ook dan waait er regelmatig een vrij krachtige westenwind (5 Beaufort). De middagtemperatuur ligt zaterdag rond 15 graden Celsius. Zondag wordt het hooguit 12 graden Celsius, een groot verschil met afgelopen zondag toen het nog circa 23 graden Celsius werd in Gouda. In de nachten wordt het niet veel kouder dan een graad of 10, normaal is het in de nachten circa 7 graden Celsius in de tweede decade van oktober.
Laatste nieuws over zeldzame orkaan Ophelia in Europese wateren
Ex-tropische orkaan Ophelia is inmiddels van de Europese weerkaarten verdwenen en gaat nu verder als zeer diepe depressie de Noordelijke Noordzee op. Bij het aan land komen aan de zuidkust van het Ierse vasteland werd maandag even na het middaguur een gemiddelde windsnelheid van 111 km./uur gemeten (windkracht 11 Beaufort), dus geen orkaankracht (12 Beaufort) meer! Op het eiland Fastnet in het uiterste zuidwesten van Ierland was de gemiddelde snelheid op het hoogtepunt van de storm 151 km.uur, daar kwam Ophelia dus wel als orkaan aan! Hoogst gemeten windstoot op het eiland Fastnet was 191 km./uur, er staat daar een weerstation naast een vuurtoren! Ophelia was afgelopen zaterdag in de buurt van de Canarische eilanden nog een orkaan van de 3e categorie, zo’n sterke tropische orkaan is in het Europese deel van de Atlantische Oceaan nog nooit eerder voorgekomen. Door de klimaatverandering gaan dergelijke stormen vaker voorkomen in Europa.