Vandaag komt er een aantal buien voor in het Groene Hartgebied. In het weekend wordt het guur en sterk wisselvallig met vooral op zondag talrijke buien. Vooral zondag vallen er hagelbuien met kans op onweer, zelfs natte sneeuw is mogelijk!
Vandaag is het in eerste instantie geheel bewolkt. In de loop van vrijdagochtend klaart het vanuit noordwestelijke richting op, maar vallen er enkele buien. Daarbij is door een afkoelende bovenlucht ook hagel mogelijk. De wind is westelijk en matig, windkracht 3 Beaufort. De maximumtemperatuur van 11 graden Celsius wordt rond het middaguur al bereikt, in de loop van de middag stroomt geleidelijk frissere lucht het Groene Hart in. De wind draait na een koufrontpassage in de middag van west naar noordwest en neemt iets toe naar matig, windkracht 4. Windvlagen tot 50 km./uur zijn mogelijk in het koufront.
Vrijdagavond is het wisselend bewolkt en kunnen in onze regio nog enkele buien voorkomen. In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking geleidelijk toe en gaat het na verloop van tijd lichte regen door een warmtefrontpassage. Het koelt dan af naar circa 7 graden Celsius in Gouda en de omliggende gemeenten. De wind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort en draait van west naar zuidwest.
Zaterdagochtend zitten we nog in zachtere lucht. De temperatuur stijgt naar 10 graden Celsius in de Goudse regio. Het is geheel bewolkt en van tijd tot tijd valt er lichte (mot)regen. De (zeer) zwakke wind (1 tot 2 Beaufort) waait uit richtingen tussen zuid en zuidwest. Aan het begin van de middag trekt het regengebied weg en klaart het van tijd tot tijd fel op. Droog wordt het echter niet, want naast opklaringen passeren ook regelmatig buien het Groene Hartgebied.
De temperatuur zal vanaf het middaguur enkele graden gaan dalen door de passage van een koufront. In het Groene Hart gaat dan een matige westen- tot noordwestenwind (3 tot 4 Beaufort) waaien. De wind maakt het in de middaguren voor het gevoel zeer fris. De gevoelstemperatuur ligt om en nabij 5 graden Celsius.
Ook zondag is het herfstachtig. Er waait een vlagerige noordwester (3 tot 4 Beaufort) met windvlagen tot 50 km./uur. Talrijke buien gaan er vallen en daarbij gaan de buien steeds vaker vergezeld van hagel. Het kan tijdens de intensiefste exemplaren stevig hagelen en zelfs smeltende sneeuw is niet onmogelijk. Tijdens de actiefste bui is kans op onweer en kan de temperatuur mogelijk dalen tot enkele graden boven het vriespunt. De gevoelstemperatuur ligt tijdens winterse neerslag door de wind rond het vriespunt. De meeste buien komen voor in de kustprovincies. In het binnenland zijn de buien minder talrijk en zijn er ook regelmatig droge momenten. Tussen de buien door schijnt de zon en zijn er oer-Hollandse wolkenluchten boven het Groene Hartgebied waar te nemen. De temperatuur stijgt in de middag naar een maximum van 7 graden Celsius in de Goudse regio.
Na het weekend blijft het wisselvallig. Er zijn soms ook droge momenten met wat ruimte voor de zon. De temperatuur ligt rond normaal voor half november, overdag is het een graad of 9 en in de nachten koelt het af naar circa 4 graden Celsius. Tijdens brede opklaringen in een enkele nacht kan het licht vriezen.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda