Vandaag begint een nazomerse periode met veel zon en 21 tot 23 graden Celsius. Zondag en maandag is het zonnig, droog en zeldzaam warm voor medio oktober. De extreem warme wordt naar onze regio opgestuwd door orkaan Ophelia (catagorie 2), deze nadert met rasse schreden Ierland en de Britse eilanden. Ophelia zorgt bij ons voor een extreem warme zuidelijke stroming en kan bij ons Sahara-stof afleveren, afkomstig uit de Westelijke Sahara.
De kans is groot dat Ophelia de eerste orkaan van tropische oorsprong wordt in Europa, omdat Ophelia hoogstwaarschijnlijk met orkaankracht (dan inmiddels afgezwakt naar een orkaan van de eerste catagorie) aan land komt in Ierland. Een duidelijk teken van de klimaatopwarming wereldwijd. In Nederland houdt de wind zich rustig en heeft de orkaandepressie een zeer gunstige invloed op het weerbeeld.
Vandaag begint een uitzonderlijke warme nazomerse periode. De zon schijnt vaak en wordt afgewisseld door stapelwolken. De temperatuur stijgt daar naar 21 graden Celsius in de Goudse regio. De zuidwestenwind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.
Vanavond is het onbewolkt en helder. In de nacht naar zondag is het eveneens onbewolkt, maar kan er aan het eind van de nacht mist gevormd worden door een vrij sterke afkoeling. De sterke afkoeling nabij het aardoppervlak wordt mogelijk gemaakt door een onbewolkte hemel in combinatie met zeer weinig wind (zuid – 1 tot 2 Beaufort). Het koelt af naar circa 9 graden Celsius in de Goudse regio.
Zondag is het zonovergoten, een dag om van te genieten en er even op uit te gaan. De mist verdwijnt in de loop van de ochtend snel door een vrij snelle opwarming. De zon is er dan ook snel bij in de ochtend. Met een zwakke tot matige zuidenwind (2 tot 3 Beaufort) wordt voor de tijd van het jaar zeldzaam warme lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar 23 graden Celsius in de Goudse regio.
Maandag wordt ook nog een stralend zonnige dag. De zon schijnt uitbundig en er kunnen met name in de middag kleine stapelwolkjes ontstaan, alwaar de zon weinig hinder van zal hebben. Bij een meest matige zuidenwind (3 Beaufort) wordt opnieuw extreem warme lucht aangevoerd. Het wordt dan circa 23 graden Celsius in het Groene Hartgebied. Sinds het begin van de metingen zijn dergelijke hoge temperaturen zo laat in oktober vrijwel nog niet eerder voorgekomen. Normaal is het 15 graden Celsius.
Vanaf dinsdag krijgen we te maken met een toename van de bewolking, maar de zon is ook dan nog regelmatig te zien. Op donderdag neemt in de middag de kans op zware regenbuien toe. Het wordt koeler met 17 graden Celsius. Het ziet er naar uit dat het nog geruime tijd aan de warme kant blijft, mogelijk zelfs tot eind oktober.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda