Tijdens de opening van het Kaasseizoen en Gouda Kaasmarkt, op donderdag 5 april, traden twee personen met een grote staat van dienst voor de stad Gouda toe tot het Gilde der Ere Waegemeesters. Dat zijn ex-wethouder Daphne Bergman en Geert Bouwmeester, voorzitter Raad van Bestuur van De Goudse Verzekeringen en aftredend bestuurder van het Gouds Genootschap Graaf Floris de Vijfde.

Daphne Bergman heeft zich sinds 2002 met passie ingezet voor Gouda. Van 2010 tot eind 2017 was zij wethouder in het Goudse gemeentebestuur. In deze functie heeft ze onder meer een belangrijke rol gespeeld in het bruisender maken van de stad, een van de doelstellingen van het Genootschap Graaf Floris de Vijfde, dat de titel van Ere Waegemeester tientallen jaren geleden heeft ingesteld.

Geert Bouwmeester is al vele jaren actief in de Goudse samenleving, net als het familiebedrijf De Goudse Verzekeringen. Zo is het klokkenspel in het oude stadhuis op de Markt een geschenk van De Goudse. De afgelopen vijf jaar was Geert Bouwmeester bestuurder van het genootschap. Deze functie heeft hij recent beëindigd.

Beiden waren als eregast voor de opening uitgenodigd door het Hoofdkwartier Gouda, de goede doelen organisatie van Goudse ondernemers. Beiden legden tijdens de ceremonie met goed gevolg een proeve van bekwaamheid af op de Markt van Gouda. Daarvoor bestaat een belangrijk beëdigingsprotocol waarbij de aspirant Ere Waegemeester een Goudse kaas moet boren, proeven en vervolgens keuren. De resultaten daarvan werden voorgelegd en goed bevonden door de Goudse Gilde waarna burgemeester en Opper Waegemeester Milo Schoenmaker de nieuwkomers met een kaasmes tot Ere Waegemeester sloeg. Vervolgens werden zij bijgeschreven in het register van het genootschap. Het bijschrijven in het register gebeurt niet vaak, hooguit twee keer per jaar.

Karim Henkens, directeur van Centric NL, was in december de laatste die benoemd werd tot nieuwe Ere Waegemeester. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de Graaf Floris Prijzen in de Spiegeltent. Meestal valt de inauguratie van een Ere Waegemeesters met een uitgebreid (kaas)ritueel bij aanvang van de Goudse Kaasmarkten. Het Hoofdkwartier Gouda besloot daar in december vanaf te wijken.

Het Gilde der Ere Waegemeesters
Het Gilde der Ere Waegemeesters bestaat uit Gouwenaars die vanwege bijzondere verdiensten voor de stad, op voordracht van het Hoofdkwartier Gouda, zijn benoemd en geïnstalleerd door burgemeester Milo schoenmaker van Gouda, die Opper Waegemeester is. Het gilde bestaat al decennia. De laatste jaren zijn onder andere Nel Oskam, Leo Vergeer en de zangeressen Hind en Eefje de Visser en The Handsome Poets benoemd tot Ere Waegemeester.