Jong Oranje heeft zich vrijdag in alle vroegte overtuigend geplaatst bij de beste vier landen van de wereld. Het is voor het eerst sinds 2009 dat een Nederlands jeugdteam dat presteert. China was in de kwartfinale het slachtoffer van Jong Oranje met de Goudse Widex GZC Donk-speelsters Anouk Bergsma, Meike Scholte en Saranne Dukel. Na vier periodes stopte de teller bij 13-6 en daar viel niks op af te dingen.
De ploeg van Gerrit-Jan Schothans speelde dynamisch en aantrekkelijk waterpolo waarbij midvoor Kitty Lynn Joustra in de punt van de aanval een sleutelrol vervulde. Veel aanvallen gingen via haar waarbij zij oog voor haar medespelers hield bij terugvallende Chinezen. De schoten uit de tweede lijn die volgden waren meest van de tijd loepzuiver. Aan de andere kant legde Schothans een ijzersterke compacte verdediging neer waardoor de Chinese midvoor weinig ruimte kreeg. Hierdoor had China moeite om echte kansen te creëren en als er dan een afstandsschot kwam wist Nederland deze vaak te blokken.
Schothans: ,,Door onze compacte verdediging lukte het ons om hun sterke midvoor uit te schakelen. Dat ging wel ten koste van onze contra aanval, maar dat was ingecalculeerd. We bleven geduldig, controleerden de wedstrijd, hielden de boel achterin dicht en sloegen een aantal keer op de goede momenten toe. In de laatste fase kon ik de basisspeelsters zelfs rust geven en Meike Scholte (tweede keepster, red.) haar officiële debuut laten maken. Dat deed ze zeer verdienstelijk, ze had twee knappe reddingen.”
In de halve finale speelt Jong Oranje zaterdag om 6u40 Nederlandse tijd tegen Rusland. ,,Een enorm sterk team”, aldus de bondscoach. ,,In een zenuwslopende wedstrijd schakelden zij vandaag Amerika uit na penalty’s. We hebben voorafgaand aan het toernooi twee partjes tegen ze geoefend en ruim van ze verloren. Maar we gaan er vol voor!”
Vrijdag 16 december
Kwartfinale

Nederland – China: 13-6
Periodestanden: 3-1, 3-2, 6-2, 1-1
Doelpunten Nederland: Brigit Mulder 5, Brigitte Sleeking 2, Kitty Lynn Joustra 2, Lieke Rogge 2, Maartje Keuning en Anouk Bergsma.
De wedstrijd is HIER terug te zien.
Resterend programma Jong Oranje (Nederlandse tijden)
Halve finale
Zaterdag 17 december
06:40 uur Rusland – Nederland
Finale
Zondag 18 december
n.t.b.
Livestream
Alle wedstrijden zijn live te volgen via de livestream: www.ywcauckland16.com/live-stream

Anouk Bergsma, Meike Scholte en Saranne Dukel in Oranje onder de 18 jaar