De interlandcarrière van Yasemin Smit (32) is voorbij. Na Nederland vijftien jaar op het allerhoogste niveau vertegenwoordigd te hebben, heeft zij besloten te stoppen. Aan de onophoudelijke drive van de geboren Amsterdamse is daarmee een einde gekomen. Smit ziet zich niet nog drie jaar fulltime alles opzij zetten voor dat ene Olympische doel.
,,Waterpolo is en blijft het leukste wat er is. Doorgaan tot Tokio wil ik echter niet. Natuurlijk had ik mijn tijd bij Oranje nog even kunnen verlengen. Na het teleurstellende WK afgelopen zomer in Boedapest, zou ik nog graag een goed EK spelen. Maar garantie op succes is er natuurlijk niet. Ook merkte ik de laatste tijd dat het me zwaarder viel om het programma in Zeist te volgen. Niet zozeer fysiek, maar vooral mentaal. Topsport kan je alleen bedrijven als je er 100% voor gaat. Voor de ploeg is de focus volledig gericht op Tokio. Die focus heb ik niet meer. Dan is het beter om nu te stoppen, zeker ook gezien de toekomstplannen van de bondscoach die al duidelijk verder kijkt dan het EK van 2018.”
Smit kwam tot deze conclusie na een gesprek met Arno Havenga over zijn aanpak richting Tokio 2020. ,,Het was een indringend en emotioneel gesprek”, zegt de bondscoach daarover. ,,Het is niet makkelijk om samen met een speelster als Yasemin te moeten besluiten dat haar imposante carrière eindigt. Yas is altijd het boegbeeld van onze ploeg geweest en is nog steeds een speelster van wereldklasse. Bovendien heb ik een zeer goede band met haar en dat maakt het nog lastiger om te beseffen dat onze samenwerking zal stoppen. Yasemin heeft in haar rol als aanvoerder altijd voor de ploeg gestaan en heeft de afgelopen tien jaar een grote bijdrage gehad in de ontwikkeling van het dameswaterpolo in Nederland. Ik hoop dat we haar ervaring, kennis en status op een andere manier binnen ons programma kunnen blijven benutten.” Smit vult aan: ,,De huidige selectie is nu echt bezig met de volgende Olympische cyclus, ik denk dat dit besluit voor mij, maar ook voor de ploeg, de beste keuze is.”
Smit was van het huidige Oranje nog de laatste actieve Olympisch kampioen. In 2008 won zij als 23-jarige aanvoerder de gouden medaille in Peking. Het was haar eerste prijs als international en meteen haar absolute hoogtepunt. Na Peking stopten om uiteenlopende redenen veel speelsters en veranderde Oranje geregeld van samenstelling. Met echter één anker: Yasemin Smit. In 2010 won zij nog de bronzen medaille op het EK in Zagreb en in 2014 startte de ‘zilveren reeks’ van de laatste jaren. Toen werden de Nederlandse dames onder haar aanvoering achtereenvolgens tweede op het EK 2014 (Boedapest), WK 2015 (Kazan) en EK 2016 (Belgrado). Dat laatste succes werd overschaduwd door de teleurstelling voor het mislopen van (directe) plaatsing voor Rio, maar Smit excelleerde in Belgrado en werd verkozen tot beste speelster van het toernooi.
Met Het Ravijn blijft Smit wel actief in de Nederlandse Eredivisie. Daarnaast zal ze zich meer gaan richten op haar maatschappelijke carrière.


Bron: waterpolo.nl