Ben je eind van de ochtend en begin van de middag buiten geweest? Dan zal het je vast niet ontgaan zijn dat de zon een andere kleur had dan anders.
Onze lichtbron bleek niet wit/geel te zijn, maar rood/oranje! Een prachtig gezicht, met een minder mooie reden: de bosbranden in Spanje en Portugal en Saharazand zorgden er voor dat de zon zo’n bijzondere kleur kreeg.
Boven Nederland is deze dinsdag nagenoeg de gehele dag een waterig rode zon te zien. Ook in Gouda en de rest van het Groene Hart was duidelijk te zien dat de zon enigszins is verduisterd. Dit werd veroorzaakt door rook van de bosbranden in Portugal en Spanje en door Saharazand.


,,Het lijkt alsof er sluierbewolking hangt, maar er is vrijwel geen bewolking vandaag”, meldt het KNMI.
,,We hebben te maken met een zuidelijke stroming door een lagedrukgebied ter hoogte van Ierland en een hogedrukgebied ter hoogte van Centraal-Europa. Daardoor komt zand uit de Sahara en rook van de bosbranden in Portugal en Spanje onze richting uit. Het zand en rook houden het blauwe licht van de zon tegen en laten het rode licht door.”


Een rode zon hebben we allemaal wel eens zien, voornamelijk bij zonsondergangen. Maar omdat het vandaag midden op de dag plaatsvond was het een extra bijzonder gezicht.
De zon verkleurt door de stofdeeltjes, doordat de lichtere kleuren van het licht worden tegengehouden door het stof. Een dominantere kleur zoals rood wordt wel doorgelaten.
Volgens berekeningen van Weeronline zit er genoeg woestijnzand in de lucht om 277 vrachtwagens met elk 30 ton zand te vullen. De sinaasappelkleurige zon is te zien in een grijze lucht. Het zijn sluierwolken die over het land trekken. Normaal schijnt de zon daar gewoon doorheen, weet Weeronline. Maar de mix van deze wolken, Saharazand en rook houdt zonnestralen tegen en veroorzaakt een bruinige gloed aan de horizon.
De weersverwachting had blauwe lucht, zon en temperaturen tot 21 graden in het vooruitzicht gesteld. Het zat er dinsdag niet in, aldus Weeronline.