De gemeente Gouda laat onderzoeken of er een waterbusverbinding mogelijk is van Gouda naar Rotterdam en vice versa.
Niet alleen een goede en andere manier om van Gouda naar Rotterdam te reizen, maar ook leuk voor de toeristen. Volgens de SGP is het personenvervoer over water een ‘zeer duurzame vorm van mobiliteit’.
,,Gouda moet de mogelijkheden die de Hollandsche IJssel biedt, beter benutten, ook voor personenvervoer”, zo stelt SGP-burgerraadslid Harold Hooglander. ,,En de Hollandsche IJssel biedt mogelijkheden Gouda ook te verbinden met Gouderak, Moordrecht, Ouderkerk en Krimpen aan de IJssel.’’
De waterbus verbetert ook de verbinding met tussenliggende plaatsen, zoals Gouderak, Moordrecht, Nieuwerkerk-, Ouderkerk-, Capelle- en Krimpen aan den IJssel. Dat maakt het volgens de SGP makkelijker om in Gouda te shoppen. Ook voor forenzen is het wellicht een sneller alternatief dan met de auto of de trein.
De SGP-fractie diende daarom bij het debat over het Mobiliteitsplan een motie in die met ruime meerderheid werd aangenomen. Hooglander: ,,Al jaren is er een succesvolle waterbusverbinding tussen Rotterdam en Dordrecht. Het zou mooi zijn als zo’n verbinding er ook kan komen tussen Rotterdam en Gouda, maar dat moet natuurlijk eerst worden onderzocht.”
Het Goudse college kreeg deze week daarom van de raad de opdracht om in overleg te gaan met de gemeentes Krimpenerwaard en Zuidplas om een waterbusverbinding over de Hollandsche IJssel te gaan onderzoeken. Of de waterbus er ooit komt, hangt af van de uitkomst van het onderzoek. Hooglander: ,,Het moet natuurlijk wel rendabel zijn, maar als het enigszins mogelijk is, moeten we het doen!”