Wat te doen bij een stevige regen- en onweersbui?

30 July 2018, 14:12 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het KNMI verwacht komende dagen stevige regen- en onweersbuien, soms zelfs met flinke hagelbuien. Iedereen weet nu wel dat je deuren en ramen moet sluiten, maar wat doe je onderweg als je in een flinke stortbui terecht komt?!

Tips voor automobilisten tegen wateroverlast
Wat te doen in het verkeer bij een stevige regen- en onweersbui?! Verzekeraar Reaal geeft thuisblijvers en automobilisten tips om overlast van regenbuien te voorkomen. Sitske Mauritsz, COO Schadeverzekeringen bij Reaal: ,,Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreem weer. De recente 'tropische' regen- en onweersbuien bevestigen dit. De komende tijd verwacht het KNMI ook weer een paar fikse buien in Nederland, na de aanhoudende hitte. En ook in populairste vakantielanden wordt flinke neerslag verwacht. Deze buien kunnen tot flinke overlast en gevaarlijke situaties leiden."

Om ongelukken en ongemak, voor zowel vakantiegangers als thuisblijvers, te voorkomen heeft Reaal de belangrijkste tips op een rij gezet:

Tips voor thuis
1. Het klinkt misschien logisch, maar sluit je ramen als je van huis bent. Mensen vergeten vaak als ze maar 'even' de deur uitgaan. Dit kan tijdens een hevige regenbui veel problemen veroorzaken.

2. Door de extreme droogte laten bomen momenteel meer bladeren (en schors) vallen dan normaal. Maak daarom eerder dan normaal je dakgoten schoon, zodat deze niet verstopt raken.

3. Zorg op platte daken voor een noodoverloop of waterspuwer zodat het teveel aan water weg kan lopen.

4. Controleer af en toe de riolering in de kelder of kruipruimte. Als deze verstopt zit, kan het water omhoogkomen.

5. Een waterdetector werkt als een alarm bij een overstroming. Gebruik hem op plaatsen waar je niet vaak komt, zoals in je kelder.

6. Kijk na een storm of alle dakpannen nog recht liggen en of het loodwerk bij bijvoorbeeld aansluitingen op metselwerk er nog netjes bij ligt.

7. Ga je op vakantie? Vraag dan of buren of bekenden na een stortbui even je huis kunnen controleren op waterschade. Dat voorkomt veel overlast bij thuiskomst.

8. Hagel: Stevige onweersbuien gaan soms ook gepaard met flinke hagelstenen. Zorg er dan voor dat het dak van je auto goed beschermd is. Parkeer de auto, als het kan, in een parkeergarage, onder een afdak of onder een brug/tunneltje. Is er geen afdakje voorhanden? Bescherm het dak dan met een matje of een stuk karton.

Tips voor onderweg
1. Als het regent wordt de weg gladder en je zicht minder, wellicht voor de hand liggend maar verminder je snelheid! Zo houd je beter de controle over de auto als er iets gebeurt. Zorg ook voor voldoende afstand met andere weggebruikers.

2. Heb je te maken met echte zware regenval, zet je auto aan de kant als dat mogelijk is en doe je waarschuwingslichten aan. Voor de eigen veiligheid is het dan het beste om achter de vangrail plaats te nemen. (Denk aan je paraplu!)

3. Moet je ondanks de regen toch de deur uit met de auto? Zorg er dan voor dat je schoenen droog zijn; veeg je schoenzolen goed af aan de mat in de auto. Dit bevordert de grip op je pedalen.

4. Vermijd onderweg grote plassen met water. Plassen kunnen dieper zijn dan je van te voren hebt ingeschat. Daarnaast zorgt veel water op de weg voor aquaplaning, waardoor je het gevoel kan krijgen dat je auto (tijdelijk) onbestuurbaar is.

5. Krijg je toch te maken met aquaplaning: Laat dan je gas los, waardoor je afremt op de motor. Trap niet hard op de rem. Hierdoor kan je in een slip raken. Probeer bij te sturen in de richting waar je heen wil.

6. Schakel de cruise control uit tijdens een regenbui. Hierdoor kun je zelf alerter reageren, mocht dat nodig zijn.

7. Pas op bij bussen en vrachtwagens, zij verplaatsen meer water dan gewoon verkeer. Wanneer dit regenwater opspat, kan het je zicht tijdelijk belemmeren.

8. Zorg ook dat je voorruit schoon is zodat je ruitenwissers goed werken. Hierdoor verbeter je je zicht. Vervang daarom tijdig je ruitenwissers en doe de airco/blower aan en ook de achterruitverwarming. Zo voorkom je condens en houd je goed zicht.

9. Voor grip van je wielen is het belangrijk dat je voldoende bandenspanning hebt. Ook het profiel moet voldoende zijn en in ieder geval voldoen aan de minimale vereisten van 1,6 mm.