Column Anya Tuit, Hoofd Marketing & Publiciteit van De Goudse Schouwburg.
Wat doe jij voor werk?

Een vraag die eigenlijk altijd wel gesteld wordt als je iemand voor het eerst ontmoet. Ik hou van die vraag want ik kan met recht zeggen dat ik een van de leukste banen ter wereld heb!
 
Officieel heet mijn functie ‘Hoofd Marketing  PR’ maar het is meer dan dat. In de 10 jaar dat ik nu bij De Goudse Schouwburg werk is daar Educatie, Programmering, Kassa en natuurlijk Cinema Gouda bij gekomen.
 
Een van de voornaamste redenen om in het theater te gaan werken, was voor mij natuurlijk mijn liefde voor dit genre maar ook het feit dat ik nooit tijd had om te gaan in verband met mijn vorige, drukke baan. De ideale oplossing leek mij: ga werken bij het beste theater van Nederland, dan heb je altijd tijd voor theater!
Een tweede belangrijke reden was het werken met mensen die van hun passie hun werk hebben gemaakt. Dit geldt voor de mensen die in dit theater werken en natuurlijk helemaal met de artiesten, die hier optreden. Iemand zien dansen of horen zingen is in mijn ogen pure magie. En ik mag daar vlakbij aanwezig zijn…
 
Wat ik niet wist, en tot mijn vreugde ontdekte, was dat ik zelf veel theatervoorstellingen mag/moet bezoeken en dat we soms zelfs bij de eerste fase van het ontstaan van een voorstelling aanwezig mogen zijn.
Zo begon dit nieuwe theaterseizoen voor onze afdeling direct met twee krenten uit de spreekwoordelijke pap: op vrijdag 11 augustus jl. zijn we naar Julius Caesar van Orkater geweest in het Amsterdamse Bos.  Deze voorstelling komt naar Gouda, maar om jullie goed te kunnen vertellen waaróm het de moeite waard is om te komen, gaan we vaak zelf alvast kijken.

Terwijl de blazers van K.O. Brass aan het soundchecken waren, genoten wij samen met nog een paar honderd bezoekers van een meegebrachte picknick en kletsten we over Shakespeare, waarom toneel zo fijn is en hoe bijzonder het is dat er in NL zoveel moois te zien is.
De voorstelling was de reis meer dan waard, dankzij geweldige acteurs, kraakheldere teksten en de meeslepende muziek van K.O. Brass die de stemmige scènes extra luister bijzetten.
Een staande ovatie was dan ook hun deel. Jullie hoeven overigens niet zo ver te reizen of op houten banken te zitten; vanuit het pluche is op 2 november Julius Caesar te bekijken én beluisteren in ons theater.

Op maandagmorgen al vroeg in de auto gesprongen op weg naar Tg. Oostpool om aanwezig te zijn bij de eerste lezing van het toneelstuk ‘iHo’ van Tony Kushner. Tony is ook de schrijver van Angels in America en is een van de beste – levende – dialoogschrijvers van deze tijd.
Dat bleek ook hier want na slechts 45 minuten zaten we he-le-maal in het verhaal over idealisme, religie, alternatieve gezinsvormen, migratie en euthanasie. Ofwel: een verhaal over déze tijd, over mensen zoals jij en ik.
Hoewel we graag de resterende drie uur ook hadden geluisterd, hebben we met de dramaturgen gesproken over het prachtige thema van het stuk: ‘Het besef van de waarde van het leven’ en hoe moeilijk het is om dit als gezin, als mens en als maatschappij te beseffen en ernaar te leven.
Tijdens de lunch met alle acteurs doorgepraat over hun rollen en de prachtig geschreven dialogen die vlot, humorvol, herkenbaar en actueel zijn.
‘Het is een ontroerend stuk’, aldus regisseur Marcus Azzini. En zeer actueel: laatste versie is uit 2016 en nu voor het eerst te zien in NL!
Om nog maar te zwijgen over de prachtige cast met onder meer Hans Dagelet (vader), Jacqueline Blom (zus) en Sophie van Winden (dochter). 25-10 in Gouda!

We hebben genoten van de dialogen die vlot, humorvol, herkenbaar en actueel zijn. Na een gesprek met de dramaturgen gingen we weer naar Gouda terug. Waar we allemaal met rode pen op 25-10 de titel in onze privé agenda hebben geschreven.
Dus ja, als iemand mij vraagt wat ik voor werk doe, kan ik bruisend van enthousiasme zeggen dat ik de leukste baan ter wereld heb!