De twee grote waaierdeuren van de Waaiersluis worden vanaf maandag vervangen, omdat de oude sluisdeuren volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in slechte staat verkeren. De nieuwe waaiersluisdeuren zijn vrijdag aangekomen in Gouda.

Vanuit Duitsland kwam een speciale transportdienst om de grote sluisdeuren van 5,5 meter bij 4,5 meter af te leveren. Bij de overslaglocatie ‘Het Vette varken’ in Haastrecht werd de eerste sluisdeur op een boot getakeld, om de laatste kilometers naar de Waaiersluis via het water af te leggen. Het vervoer via de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) leverde veel bekijks op.

Maandag werd de tweede sluisdeur naar Gouda gevaren. Daarna gaat een aannemer beginnen met het vervangen van de sluisdeuren, wat vier dagen gaat duren. De oude waaierdeuren worden eruit gehaald en op de kant gezet. De her te gebruiken onderdelen van de oude waaierdeuren worden losgehaald en overgezet op de nieuwe. Tijdens de werkzaamheden is de sluis gesloten, zowel voor het vaarverkeer als voor voetgangers.

Waaiersluis
De bouw van het sluizencomplex, als onderdeel van de kanalisatie van de Hollandsche IJssel, begon in 1856. Hoofdingenieurs van de Waterstaat ontwierpen het complex dat in 1860 open ging voor het scheepvaartverkeer. De Goudse Waaiersluis werd in 1860 geopend.

In de jaren 1919-1920 is de waterkering in zijn geheel verhoogd tot het huidige niveau. Het sluizencomplex is gerenoveerd in 1984. De schutsluis heeft twee waaierdeuren. Daarom kreeg het de naam Waaiersluis.

Een waaiersluis is een type schutsluis dat voor het eerst in 1808 is toegepast. Het bijzondere is, dat de sluisdeuren naar beide kanten toe, ook in stromend water, gesloten kunnen worden. Dat kan zelfs tegen de stroom in.

Juist vanwege de waaierdeuren kan de sluis behalve als schutsluis, ook nog functioneren als uitwaterings-, inundatie- en tijsluis. Daarom is de speciale sluis bij iedere waterstand bruikbaar.