Vandaag schijnt de zon volop bij het aanbreken van de daglichtperiode, later vanochtend schakelen we over op zonnige perioden door een toename van stapelwolken. De temperatuur ligt rond 3 graden Celsius. Zondag is het overdag iets kouder na een nacht met matige vorst.
Vandaag begint de daglichtperiode opnieuw zonnig, er is geen wolkje te bekennen, hooguit enkele  contrails (vliegtuigstrepen). Aan het eind van de ochtend komen er geleidelijk meer stapelwolken, waardoor er in de middag een mix is van zon en stapelwolken. Aan het eind van de middag lossen de stapelwolken ‘als sneeuw voor de zon’ op door een gebrek aan convectie. De temperatuur stijgt in de loop van de dag naar 3 graden Celsius in het Groene Hartgebied. Er waait een zwakke tot matige oostenwind (2 tot 3 Beaufort) met windvlagen tot circa 25 km/uur! Aan het eind van de middag neemt de wind sterk af en daardoor kan de temperatuur aan het begin van de avond pijlsnel dalen tot onder het vriespunt. Aan het begin van de avond waait er een zeer zwakke zuidoostenwind, windkracht 1 Beaufort. Aan het eind van de avond is er een complete windstilte in de Goudse regio.
In de nacht naar zondag is het onbewolkt, (vrijwel) windstil en zeer koud. De temperatuur daalt naar -6 of -7 graden Celsius (matige vorst). Aan de grond kan het met name in open gebieden/weilanden (Krimpenerwaard, e.d.) en boven de inmiddels aanwezige ijsvlakte op de Reeuwijkse plassen streng vriezen met temperaturen onder de -10 graden Celsius. In de polders kan door de sterke afkoeling nabij het aardoppervlak grondmist ontstaan.
Als de grondmist is verdwenen heeft de zon ruim baan. De temperatuur stijgt naar 2 graden Celsius in de Goudse regio. Dat is aan de koude kant, maar doordat er nauwelijks wind staat voelt het toch vrij aangenaam aan buitenshuis. In de tweede helft van de middag en aan het begin van de avond (tussen 15.00 uur en 20.00 uur) is er een windstille periode.
Na het weekend blijft het een sereen en vrij koud winters weertype. In de nachten vriest het over het algemeen licht, een enkele keer matig. Overdag komt de temperatuur gemiddeld een graad of 3 boven het vriespunt uit. Het blijft de gehele week droog en de zon krijgt voldoende ruimte.
De weermodellen komen pas na het volgende weekend met een ‘mogelijke’ overgang naar een zacht en wisselvallig weertype op de weerkaarten. Maar tegen die tijd kan dat alweer veranderd zijn, waardoor het winterse weerbeeld nogmaals een verlenging krijgt.
Weerspreuk van de dag:Als Agnes en Vincentius (21 jan.) komen, begint de winter te schromen, dan is weer nieuw sap in de bomen!’
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda
Foto is gemaakt door Robert Remers.