De vogelgriep die afgelopen week werd ontdekt bij de Stolwijkse dierenhandelaar Hoogendoorn, is de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze variant van het virus is ook besmettelijk voor mensen. Die gaan er doorgaans niet dood aan maar krijgen griepklachten.
De vogelgriep werd donderdag ontdekt. De 6600 vogels zijn dezelfde dag nog geruimd en het bedrijf is ontsmet. Een pluimveebedrijf in de buurt werd ook onderzocht, maar daar werd de ziekte niet gevonden.
In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf mag dertig dagen lang geen pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel vervoerd worden.
Zondag werd in Zoeterwoude bij een pluimveebedrijf aan de Burmadeweg ook vogelgriep vastgesteld. De komende dagen wordt bekend om welke variant het daar gaat. De 28.500 eenden zijn meteen geruimd. De dode dieren werden maandag afgevoerd.
Een kuikenfokker met 30.000 dieren 1 kilometer verderop in Hazerswoude-Dorp werd maandag preventief geruimd. Of hier daadwerkelijk sprake is van vogelgriep is, moet nog blijken. Bij een derde bedrijf in Hazerswoude, dat tussen de 1 en 3 kilometer van het besmette bedrijf ligt, zijn monsters genomen. Daar wordt pas geruimd als er sprake is van besmetting.
Ook rond het besmette bedrijf in Zoeterwoude geldt een vervoersverbod. Op andere plaatsen in het land zijn de afgelopen weken ook uitbraken van vogelgriep geconstateerd.
Besmettelijk
Tot nu toe zijn er geen mensen ziek geworden van het H5N8-virus, maar het is wel besmettelijk voor mensen, schrijft het RIVM op zijn website. Andere vogelgriepvirussen hebben in zeldzame gevallen mensen ziek gemaakt. Die mensen hadden direct en intensief contact met de besmette dieren gehad, schrijft het RIVM.
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone griep, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Meestal verloopt de infectie bij mensen mild.