Vloertegels Gouwekerk liggen los en verzakken

17 December 2018, 17:39 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De vloertegels in de Gouwekerk laten los en verzakken. Dat heeft zich tijdens de evenementen van de afgelopen weken extra geopenbaard. Tijdens SensationKaas, de IJsbaan en Gouda bij Kaarslicht heeft dat voor de nodige hobbels en problemen gezorgd. Maar die waren van te voren voorzien.

Volgens een expert zouden de plavuizen een aantal jaren geleden in opdracht van de vorige eigenaar niet goed zijn gelegd. De plavuizen zijn over lange lengtes verzakt en vormen op sommige stukken drempels. Ontwikkelaar White House Development wist voor de aankoop af van deze gebreken.



Tape
Martin Rietveld, eigenaar van White House Development, zegt dat de problemen de afgelopen weken niet zijn verergerd. Hij spreekt dan ook tegen dat de tijdelijke ijsbaan in de Gouwekerk aan de Hoge Gouwe en de duizenden bezoekers voor extra scheuren en verzakkingen heeft gezorgd, onder meer rond de pilaren van de kerk. ,,Al begin juni 2018 bij de aankoop van de Gouwekerk was de scheurvorming en de verzakking van de vloer bekend en geconstateerd bij de 0-meting door de constructeur. Om die reden is er al bij eerdere evenementen in de kerk duidelijk tape aangebracht op de betreffende vloertegels, zodat bezoekers daar niet over konden struikelen. Dat er verzakkingen met bijbehorende scheurvorming zijn ontstaan door de ijsbaan is feitelijk onjuiste informatie...."



Gekerkt
Het Rijksmonument uit 1904 is lange tijd gesloten geweest voor het publiek. Gekerkt werd er nagenoeg niet meer. De nieuwe eigenaar wil de kerk openstellen voor bezoekers. Zo liet hij een groot feest toe en heeft hij een ijsbaan in de kerk laten plaatsen. Tot 16 december kon er geschaatst worden. Rietveld: ,,Het huidige kerkgebouw is begin 20ste eeuw geopend en recentelijk gerestaureerd. Alle kolommen en buitenmuren zijn gefundeerd op houten palen, gecombineerd met gemetselde funderingen. De huidige staat van het metselwerk in de buitenmuren, kolommen en torens is zeer goed. Een globale visuele inspectie laat geen zettingen of onverklaarbare scheurvorming zien..."

Vloerverwarming
,,Halverwege de jaren zeventig is de kerk voorzien van vloerverwarming", zo weet Rietveld. ,,Om dit mogelijk te maken heeft men een betonvloer gestort waarop isolatie is aangebracht met een druklaag met vloerverwarming. Deze vloer is voorzien van natuurstenen tegels. Deze vloer is destijds op de ondergrond aangebracht, door de jaren heen verzakt en vertoonde bij aankoop van de kerk al zetting. Rondom ‘vaste’ punten ter plaatse van kolommen en wanden blijft de vloer ‘hangen’ waardoor sommige tegels los liggen. De eigenaar zal in de toekomstige restauratiewerkzaamheden de vloer in ere gaan herstellen..."