Vier op de tien wethouders die in 2014 begonnen in hun gemeente haalden het einde van de termijn niet. Een politieke vertrouwensbreuk lag in bijna de helft van de gevallen ten grondslag daaraan. Dit meldt de NOS op basis van een onderzoek van kennisplatform De Collegetafel in opdracht van het tijdschrift Binnenlands Bestuur. 612 wethouders haalden ‘het einde’ niet.

Opvallend: in de Randstad en Noord-Brabant maakten de meeste wethouders hun termijn niet af. In Zuid- en Noord-Holland eindigde het college in een kwart van de gemeentes in de oorspronkelijke samenstelling. Zeeland was over de periode 2014-2018 wederom politiek de meest rustige en stabiele provincie.

In Gouda gingen in 2014 vijf wethouders van start. Wethouder Laura Werger (VVD) diende 4 juli 2016 haar ontslag als wethouder in, nadat de VVD een week ervoor de steun aan de coalitie had ingetrokken. Daphne Bergman was sinds 2010 wethouder in het Goudse gemeentebestuur. Bregman vertrok aan het einde van de rit om waarnemend burgemeester te worden van de gemeente  Beuningen.