De weken rond de Kerstvakantie staan erom bekend dat het risico op inbraak in woningen dan groot is. Dat hoeft je er natuurlijk niet van te weerhouden om op vakantie te gaan.
Je kunt het hele jaar door bij de politie melden dat je niet thuis bent, zodat er een extra oogje in het zeil kan worden gehouden.
Een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding. Ook hoe je je woning achterlaat. Tref daarom minimaal de volgende voorzorgsmaatregelen:
• Laat buren weten welke periode je afwezig bent.
• Indien mogelijk: Vraag iemand om je post uit het zicht te leggen.
• Niet thuis? Licht aan! Dit kan bijvoorbeeld met een tijdschakelaar.
• Zorg dat je woning er bewoond uitziet. Zet bijvoorbeeld kopjes op tafel of vraag buren/familie om afwisselend de gordijnen open en dicht te doen.
• Sluit je ramen en deuren altijd zorgvuldig af. Leg je sleutels uit het zicht.
• Vermeld je afwezigheid niet op je telefoonbeantwoorder, voicemail en sociale media.
Politie op de hoogte
Je kunt nóg iets doen om het risico op inbraak te verkleinen. Laat ook de politie weten dat je op vakantie gaat. Agenten zullen in samenwerking met stadstoezichthouders van de gemeente Gouda in de vakantieperiode extra surveilleren in buurten en wijken waar relatief veel mensen op vakantie zijn.
Je kunt dit doen door een aanmeldingsformulier in te vullen. Naar aanleiding van de ontvangen formulieren maakt de politie een surveillance-overzicht. Het gaat hierbij dan over extra inzet per wijk of buurt, niet per huis of straat. Uiteraard gaan de gemeente en de politie zeer voorzichtig met je melding om.