Veel te lieve DONK fysiek afgetroefd door Slikkerveer

1 October 2018, 09:08 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

DONK verzuimde zondag in de eerste helft afstand te nemen van Slikkerveer. Toen het vervolgens in de van Goudse zijde bedroevende tweede helft als gevolg van persoonlijke fouten ook nog tegen een achterstand op moest boksen, gooide het fysiek sterkere Slikkerveer de wedstrijd in het slot en dropen de Gouwenaars uiteindelijk met een verdiende 2-4 nederlaag af.

Verslag Joop Spee

DONK’s trainer Pieter van Zoest is duidelijk nog zoekende naar de juiste mannen op de juiste plek. Dit keer speelde Dave Tol met DONK 2 mee, zaten Sjors van Hanswijk en Rik Bogaard op de bank en ging Marvin Vat van start op de voor hem vreemde plaats van linksback.

DONK-trainer Pieter van Zoest

Nieuwe outfit
DONK en Slikkerveer waren de competitie beide begonnen met een overwinning en de toeschouwers gingen er eens goed voor zitten. De Gouwenaars waren in een een nieuwe outfit gestoken.

Het eerste echte gevaar in de wedstrijd ontstond in de zesde minuut voor het doel van DONK. Keeper Dennis de Vogel misrekende zich bij het uitlopen, maar tot opluchting van DONK schoot Chevillio Halden vanuit een moeilijke hoek in het zijnet. Vrijwel direct daarna kreeg DONK een grotere kans op de openingstreffer. Linkerspits Charaf Akoub kopte de bal na een fraaie voorzet van Jordy de Jong van dichtbij echter tegen keeper Werkhoven op.

Het spel golfde op en neer en in de twaalfde minuut was het weer Slikkerveer dat op voorsprong had kunnen komen. Na een goede aanval werd de bal knap teruggelegd op de schietgrage voet van Chevillio Halden. De linkerspits mocht vrij aanleggen maar schoot de bal naast.

Twee minuten later gaf Slikkerveer zijn visitekaartje af over de beoogde speelwijze. De ploeg liet zich steeds terugzakken om vanuit de snelle omschakeling de rappe Ronald Capelle te bedienen. Dat lukte in die bewuste 14e minuut wel heel makkelijk. Een pass over zeker 30 meter van achteruit sneed als een mes door het hart van de Goudse defensie. Ronald Capelle ontsnapte aan buitenspel en had vervolgens geen moeite om Dennis de Vogel uit te spelen, 0-1.

Pegel
Seconden later was het de beurt aan DONK. Charaf Akoub zag zijn enorme pegel echter gestopt worden door keeper Werkhoven. De sluitpost moest hierna een paar minuten worden opgelapt.

In de 22ste minuut loerde Slikkerveer weer op een uitbraak, maar Jordy de Jong wist de gevaarlijke Ackeo Liefden met een perfecte sliding van een doelpunt af te houden.

Twee minuten later mocht Mark van Doeland een vrije trap nemen. De bal werd in eerste instantie uit de doelmond weggewerkt, maar in de rebound poeierde Charaf Akoub de bal hard tegen de touwen, 1-1.

In de 29ste minuut moest Slikkerveers spits Ronald Capelle het veld verlaten met een zware hamstringblessure. Zijn vervanger was Damion Janssen.

Slikkerveer had even tijd nodig om zich te reorganiseren en DONK rook zijn kans. Eerst kwam keeper Werkhoven nog met de schrik vrij toen hij de bal na een schot van Edwin Gouw losliet, maar in tweede instantie nog net voor de doellijn redding kon brengen. Amper een paar tellen later sloeg DONK echter toe. Mark van Doeland zette Mo Irezzi met een fraaie pass knap vrij waarna de spits kalm de 2-1 op het scorebord zette.

Nadat aan de andere kant ook Dennis de Vogel zijn grabbelmomentje had gehad waarna de bal corner hobbelde en Charaf Akoub een gele kaart had moeten incasseren, had DONK een enorme kans om in de 40ste minuut ruimer afstand te nemen van Slikkerveer. Mo Irezzi zette met een prachtige dieptepass Imad El Yousfi alleen voor de keeper. De rechterspits ging echter te gehaast te werk en schoot de bal tegen keeper Werkhoven op.

Kort voor rust liet DONK Slikkerveer toch weer in de wedstrijd komen. Keeper Dennis de Vogel schoot gehaast uit in de voeten van een tegenstander, Mark van Doeland liet zich te gemakkelijk aftroeven door Ackeo Liefden en een tel later lag de bal onhoudbaar in de verste hoek, 2-2.

Dat Damion Janssen voor Slikkerveer nog maar een teenlengte tekort kwam om de 2-3 nog voor rust binnen te werken zou DONK nog dieper in de misere hebben gedrukt. Nu bleef de ruststand 2-2.

Experiment
In de tweede helft had Sjors van Hanswijk de linksbackpositie overgenomen van Marvin Vat. Die verhuisde naar de centrale verdediging, terwijl Werner Overkamp mocht gaan douchen. Het experiment met Marvin Vat als linksback kon niet geslaagd genoemd worden, maar gelukkig revancheerde hij zich op zijn vertrouwde positie centraal in de verdediging.

Wat voor rust nog niet zo was opgevallen, was dat de automatismen bij DONK ontbraken. Werden de vele lange ballen inde eerste helft dankzij de tegenwind soms nog gevaarlijk, in de tweede helft leverde dat niets op. Het middenveld werd voortdurend overgeslagen en er werd volstrekt onvoldoende gebruik gemaakt van de eigen kwaliteiten. Toen Slikkerveer in de 55ste minuut met een kolderiek doelpunt op voorsprong kwam waren de rapen helemaal gaar. DONK’s keeper Dennis de Vogel zag een hoge stuitbal op zich afkomen. Hij werd omringd door twee verdedigers en riep “los”. Uiteindelijk greep hij toch niet in waarna Ackeo Liefden het cadeautje in dank aanvaardde en de bal vrij als een vogeltje in het doel mocht deponeren, 2-3.

Het was nu helemaal chaos troef bij DONK. Daar kon ook de hardwerkende Rik Bogaard, in het veld gekomen voor Mo Irezzi, niets aan veranderen. Slikkerveer gooide zijn fysieke kwaliteiten in de strijd en bleef moeiteloos overeind.

Gifbeker
De gifbeker was nog niet leeg voor de Gouwenaars. In de 79ste minuut werd een om onduidelijke redenen toegekende vrije trap voor Slikkerveer onvoldoende weggewerkt waarna Cerezo Joel Fung-A-Wing de 2-4 prima binnenschoot.  De over het algemeen goed leidende scheidsrechter Ton Pille gaf nog geel aan Mark van Doeland (in de slotfase nog vervangen door Bas Houdijk) en verzuimde twee voor een gele en dus rode kaart rijpe ingrepen van Nick Geluk te bestraffen. Het maakte allemaal niets meer uit. Het bleef bij een verdiende 2-4 overwinning voor Slikkerveer.

DONK’s trainer Pieter van Zoest was duidelijk in zijn commentaar. Het veel te lieve DONK was fysiek volledig afgetroefd door Slikkerveer.

Dat is zeker waar, maar dat neemt niet weg dat een goed DONK in staat moet worden geacht om uit een bij voorbaat kansloze fysieke strijd te blijven. Een gesprek met de spelers lijkt uw reporter broodnodig; de automatismen van het vorig seizoen zijn niet zomaar verdwenen.